2012. április 4., szerda

Zserbó


Tésztához:
40 dkg liszt
1 tojás
5 dkg + 1 kk cukor
20 dkg zsír/margarin
1 dl tej
1 dkg élesztő
csipet só

Töltelékhez:
30 dkg darált dió
20 dkg cukor
egy fél citrom héja
1 cs vaníliás cukor
+ baracklekvár

Mázhoz:
20 dkg porcukor
5 dkg vaj/margarin
2 dkg kakaópor
4 ek forró víz


Először elkészítjük a tölteléket, amihez a diót összekeverjük a cukrokkal és a citromhéjjal.
Majd a tésztához a lisztet, a sót, a cukrot és a zsírt összemorzsoljuk. A tejben az élesztőt egy kk cukorral felfuttatjuk. Ráöntjük a tésztára a tejet és a tojással összegyúrjuk. A tésztát 3 felé osztjuk és 3 lapot nyújtunk belőle.
Az első lap tésztát a gáztepsibe fektetjük, majd megkenjük lekvárral, és rászórjuk a töltelék felét. Ezután megint egy tésztalap jön, majd rá lekvár és töltelék, a tetejére pedig a harmadik lap. A tésztát villával megszurkáljuk, majd 150 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt készre sütjük.
Ha kihűlt a porcukorból, vajból, kakaóporból és forró vízből készült mázzal megkenjük a tetejét, majd hideg helyre rakjuk, hogy megszilárduljon a máz. (Tipp: Ha esetleg nem olvadna fel a forró víztől a vaj, akkor melegítsük össze az egészet gázon.)

2 megjegyzés:

  1. A zserbó nagy kedvenc családom körében, de valahogy még soha nem sütöttem... nem is tudom miért? Talán mert eddig mindig Anyukám sütötte.
    Most elvennék a tányérkádról egy szeletet így ebéd után... ;)

    VálaszTörlés
  2. én is nagymamámtól tanultam :)

    VálaszTörlés