2012. április 8., vasárnap

Ponty torta

Ezt a tortát a nagybátyám 50. születésnapjára készítettem. Onnan jött az ötlet, hogy nagyon szeret horgászni. Remélem neki is tetszeni fog. :)




Piskótához:
2*8 tojás
2*8 ek cukor
2*8 ek liszt


Krémhez:
2 cs csokis pudingpor
6 dl tej
6 ek cukor
250 g margarin


Bevonáshoz:
saját készítésű fondant (lsd fényképezőgép torta)
fekete ételfesték
ezüst színű lüszter


A tortához 2 db 8 tojásos piskótát sütünk. Először szétválasztjuk a 8 tojás sárgáját és fehérjét, majd a fehérjét a cukorral kemény habbá verjük. Ezután óvatosan hozzákeverjük a sárgákat, majd a lisztet. A tésztát sütőpapírral bélelt gáztepsibe öntjük, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük. A másik adag piskótával is ugyanígy járunk el.
A krémhez kb. 2 dl tejben csomómentesre keverjük a pudingport. Közben a maradék tejet a cukorral feltesszük forrni, majd miután felforrt, hozzákeverjük a pudingot, és mikor már kellően besűrűsödött, levesszük a gázról, és kihűtjük. Eközben a margarint habosra keverjük (ha édesebbre szeretnénk a krémet, akkor keverjünk hozzá kb. 3 ek porcukrot, de azt akár a végén is megtehetjük, amikor már belekevertük a pudingot), majd hozzákeverjük a kihűlt pudingot.
A piskótát egy sablon segítségével körbevágjuk. Először kivágunk a testének 3 lapot, majd külön az uszonyokhoz 2-2 lapot. Először a testét állítjuk össze. Ezt piskóta-krém-piskóta-krém-piskóta-krém sorrendben tesszük. Az utolsó réteg krémmel teljesen kenjük körbe a formát. Ezután kevés fekete ételfestéket belegyúrunk a fondant háromnegyed részébe, de épp csak annyit, h szürke színe legyen. A szürke fondant vékonyra kinyújtjuk, majd befedjük a hal fejét és az oldalát. A farkához a fondant még mielőtt ráhelyeznénk a tortára hústűvel vagy hurkapálcával csíkozzunk be. A pikkelyekhez kicsi pogácsaszaggatóval köröket szaggatunk, majd a hal farkától indulva befedjük a testét. A pikkelyeket vizezzük be ecsettel, és így jól egymáshoz fognak tapadni. Mikor kész a teste, vegyünk le egy csipetet a megmaradt fehér fondantból, amiből a szemét formázzuk meg. A többi fehér fondantba pár csepp fekete ételfestéket keverünk, de csak addig gyúrjuk, míg márványos nem lesz. A halacska három uszonyához szintén krémmel összetapasztjuk a piskótákat, úgy hogy kívül is be legyen vonva, majd a fondant itt is becsíkozzuk hústűvel és ráhelyezzük az uszonyokra. Végül ezeket is vízzel hozzátapasztjuk a törzshöz. 
Utolsó lépésként ecsettel felvisszük az ezüst színű lüsztert a fejen kívül mindenhova.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése