2013. augusztus 14., szerda

Kubai torta (diabetikus és laktózmentes)

A minap az újságosnál rábukkantam egy számomra eddig ismeretlen újságra, az Ízletes tortákra. A húgom kapva kapott ezen az alkalmon, és meg is rendelte belőle a csupa csoki Kubai tortát a névnapjára. Csupán egy kikötése volt, hogy készítsem diabetikusra és laktózmentesre, hogy én is ehessek belőle. Így esett meg, hogy ugyan a hugi névnapját ünnepeltük, mégis én is kaptam "ajándékot". :) De persze "normál" hozzávalókkal is bizonyára legalább ilyen finomra lehet készíteni ezt a tortát.

és belülről :) ott kukucskálnak a banánok :)

Piskótához:
150 g darált gyümölcscukor/ diabetikus porcukor
4 tojás
170 g tönkölyliszt
30 g kakaópor
1 ek olaj
1 csipetnyi sütőpor

Krémhez:
500 ml laktózmentes tejszín
50 g gyümölcscukor
40 g kakaópor

Továbbá:
100 g baracklekvár
4 banán
200 ml laktózmentes tejszín
150 g diabetikus csoki
50 g Liga margarin
+ szeletelt mandula a díszítéshez

A krémhez a tejszínt a cukorral és a kakaóporral összefőzzük. Hagyjuk kihűlni és éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap elkészítjük a piskótát. Ehhez a tojásokat és a cukrot sűrű krémmé keverjük. A lisztet átszitáljuk a kakaóval és a sütőporral, hozzáadjuk a tojáskrémhez, olajat öntünk hozzá, és összekeverjük. A tésztát sütőpapírral bélelt 26 cm-es tortaformába öntjük és 170 fokon 45 percig sütjük. (Tűpróba!)
A tortalapot hagyjuk kihűlni a formában, majd kivesszük. Amikor teljesen kihűlt, (késsel kiegyenesítjük), és megkenjük lekvárral.
A krémhez a kakaós tejszínt felverjük. A banánokat meghámozzuk, és a tortalapra rakjuk, majd kinyomózsák segítségével befedjük krémmel úgy, hogy maradjon egy kevés a díszítéshez. A tetejét elsimítjuk, és hűtőbe tesszük megdermedni.
A torta külsejéhez a tejszínt felmelegítjük, majd felolvasztjuk benne a vajat és az apróra tört csokit. Ezzel a mázzal bekenjük az egész tortát, és hagyjuk megdermedni. A torta oldalát megszórjuk mandulával, majd a maradék krémmel a tetejét tetszőleges módon díszítjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése