2012. április 17., kedd

Almás táska





Tésztához:
200 ml tej
50 g margarin
375 g liszt
1 cs szárított élesztő
50 g cukor
1 cs vaníliás cukor
1 csipet só
1 tojás


Töltelékhez:
500 g alma
50 g mazsola
40 g cukor
20 g margarin


Kenéshez:
tej


Mázhoz:
100 g porcukor
1 ek citromlé
10 g margarin


Először a kelt tésztát készítjük el. Ehhez a tejet megmelegítjük, és felolvasztjuk benne a margarint.
A lisztet tálba szitáljuk, a szárított élesztőt villával belekeverjük. Hozzáadjuk a többi alapanyagot, a meleg tejet és az ebben felolvasztott margarint is. Robotgéppel alacsony, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dolgozzuk. A tésztát letakarva, meleg helyen addig kelesztjük, amíg kb duplájára nő.
A töltelékhez az almát megmossuk, meghámozzuk, felnegyedeljük és a magházát kiemeljük. A gyümölcs húsát apró kockákra vágjuk. Lábosba tesszük, hozzáadjuk a mazsolát, a cukrot és a margarint. Gyakori keverés mellett kis lángon, lefedve, 5 percig pároljuk, majd hűlni hagyjuk.
Mikor a tészta megkelt, lisztezett deszkán még egyszer átgyúrjuk, és vékonyra nyújtjuk. A tésztából 14 db 12 cm átmérőjű kört szúrunk ki. A tésztakorong egyik felére 1 ek tölteléket halmozunk, majd a tészta szélét tejjel megkenjük, és az üres tésztafelet ráhajtjuk a töltelékesre, a széleit pedig villával összenyomkodjuk. 
Az almás táskákat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, megkenjük tejjel (a tetejére szórhatunk mandulát is), és meleg helyen még egyszer addig kelesztjük, amíg láthatóan meg nem nő. Majd a tepsit sütőbe toljuk és 180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük.
Ha kisültek a táskák, sütőpapírral együtt rácsra húzzuk, és hűlni hagyjuk. Közben a mázhoz a porcukrot a citromlével és az olvasztott margarinnal kikeverjük, majd a még meleg almás táskákra kenjük.


A receptet Dr. Oetker A sütés öröme című könyvében találtam.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése