2012. április 28., szombat

Römis torta

Hát mit ne mondjak, nehéz szülés volt ez a torta, és azt hiszem egy ideig tuti franciakártyákkal fogok álmodni ... De a nagypapám arcán megjelenő meglepetés és öröm mindenért kárpótol. Holnap ünnepeljük a papi 74. szülinapját, ez alkalommal szeretném őt meglepni. Az ötletet az adta, hogy nagypapámék akár napi 2-3 órát is képesek römizni, annyira szeretik. Gyertya helyett lapkombinációkkal jeleztem az évei számát. :)





Piskóta:
3*3 tojás
3*3 ek cukor
3*3 ek liszt

Krémhez:
2 cs vaníliás pudingpor
6 dl tej
7 ek cukor
250 g margarin
 + ananász
+ fondant; fekete és piros ételfesték

Először a krémet készítjük el. Ehhez 4 dl tejet felteszünk főni a cukorral, közben a maradék tejben csomómentesre keverjük a pudingport. Miután felforrt a tej, hozzákeverjük a pudingot, majd addig főzzük, míg megfelelő sűrűségű nem lesz. Ha elkészült, hűlni hagyjuk. Mikor kihűlt a puding, az előzőleg habosra kikevert margarinhoz keverjük.
A piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét a cukorral kemény habbá verjük, majd óvatosan hozzákeverjük a sárgákat, majd a lisztet. A masszát egy 26 cm-es, sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt készre sütjük. Ezt a műveletet még kétszer ismételjük meg, hogy 3 lap piskótát kapjunk.
Mikor kihűlt a piskóta, egy tálcára elkezdjük rétegezni a piskótát, krémet, erre szeletelt ananászt pakolunk, majd erre jön a piskóta, rá krém ananász, és az utolsó lap piskóta. Végül a tortát kívülről is körbekenjük a krémmel, hogy megtapadjon benne a fondant. Ezután jön a babra munka, mikor sablon segítségével pikk, treff, kör és karó jeleket vágunk ki a fondantból, majd 11 téglalapot kártyalap gyanánt. Ezeket tetszőleges módon, víz segítségével egymásra illesztjük, majd feldíszítjük velük a tortát. Hogy ne legyen üres az oldala, én oda is vágtam ki mind a négy színből 3-at. Végül ecsettel befestjük a mintákat, és felfestjük a számokat.





2 megjegyzés:

  1. Határozottan tetszik a römis tortád!
    Nagyapád 83 éves volt?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszik :) A nagypapám pedig most lett 74 éves, ezt jeleztem a kártyákkal.

      Törlés