2012. március 30., péntek

Rebarbarás-vaníliás pite

Ismét egy rebarbarás sütemény hoztam, mert ebből sose elég! :) A receptet a Hölgyvilágban találtam.

Tésztához:
25 dkg liszt
1,5 dkg szárított élesztő
2 dkg margarin
1 csipet só
fél citrom reszelt héja
1 tojás
1 dl tej

Krémhez:
1 cs vaníliás pudingpor
10 dkg cukor
2 dl tejszín
1,5 dl tej
1 tojásfehérje
40 dkg rebarbara

+ 1 tojássárgája
   1 ek tej


Összekeverjük a tészta hozzávalóit, és meleg helyen letakarva kelni hagyjuk. A krémhez simára keverjük a pudingport, kb. 2 dkg cukrot és a tejszín  negyedét. A többi tejszínt a tejjel felforraljuk, majd belekeverjük a pudingos krémet, és még egyszer felforraljuk, miközben állandóan keverjük. Ha kész, átöntjük egy hideg tálba. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és hozzákeverjük a maradék cukrot. Óvatosan és folyamatosan kevergetve a vaníliakrémhez adjuk. A rebarbarát megmossuk, a szárak végeit levágjuk. A héját vékonyan lehántjuk, és a szárat kb. 2 cm-es darabokra vágjuk.
Kivajazunk és kilisztezünk egy 26 cm-es tortaformát, és elterítjük benne a megkelt tészta kétharmadát úgy, hogy pereme legyen. A tésztát megszurkáljuk villával. A vaníliás krémet a tésztára öntjük, elsimítjuk és eloszlatjuk rajta a rebarbarát. A tészta maradék harmadát kinyújtjuk, derelyevágóval kisujjnyi széles csíkokat vágunk belőle, és berácsozzuk vele a pitét. A tojássárgáját elkeverjük a tejjel, és megkenjük vele a tésztát. A pitét 190 fokra előmelegített sütőbe tesszük és 30-35 perc alatt megsütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése