2012. március 21., szerda

Lekváros bukta


350 ml tej
30 g élesztő
50 g porcukor
250 g finomliszt
250 g rétesliszt
4 g só
1 tojás
90 g vaj
sütőlekvár

A szobahőmérsékletű tejben felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet, a cukrot és a sót egy tálban összekeverjük. Erre ütjük rá a tojást, majd jöhet az olvasztott vaj és a tejben felfuttatott élesztő. Ezután gyúrjuk össze a hozzávalókat tésztává. Kb. 5 perc dagasztás után elválik a tál oldalától, de továbbra is lágy marad. Tetejét kevés liszttel megszórjuk és 15 percig konyharuha alatt, meleg helyen pihentetjük. Mikor letelt a 15 perc, átgyúrjuk, ismét belisztezzük a tetejét, majd fél órán át hagyjuk kelni. Ezután a tésztából téglalapot nyújtunk, majd 7*7 cm-es négyzetekre vágjuk. A négyzetekre rakjuk a tölteléket, majd feltekerjük őket.
Kevés vajat felolvasztunk és egy nagyobb tepsibe öntjük. A buktákat beleforgatva az olvasztott vajba, szorosan egymás mellé rakjuk. Meleg helyen még 15 percig kelesztjük őket, majd 180 fokra előmelegített sütőben fél óra alatt készre sütjük őket. Tálaláskor megszórhatjuk a buktákat porcukorral.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése