2013. február 6., szerda

Szilvás gombóc


Hozzávalók:
1 kg krumpli
1 tojás
1 kanál zsír
1/2 kg liszt
+ szilva, cukor
+ zsír (kb. 1 ek.), zsemlemorzsa

A krumplit megpucoljuk és egy kis kanál sóval puhára főzzük. Miután megfőtt a krumpli, megsózzuk, a zsírral összetörjük, majd hozzákeverjük a lisztet és a tojást. A tésztát összegyúrjuk, és téglalapot nyújtunk belőle. A kinyújtott tésztát kockára vágjuk, mindegyik kocka közepére cukorba mártott szilvát teszünk, majd gombócokat alakítunk belőlük. Egy kis kanálnyi sóval vizet forralunk, majd a forrásban levő vízbe rakunk annyi gombócot, amennyi belefér az edénybe. Ha feljöttek a víz tetejére a gombócok, pár percig még hagyjuk főni, majd pici zsíron megpirított zsemlemorzsába forgatjuk.

Érdemes kipróbálni a receptet más gyümölcsökkel, vagy akár sütőlekvárral is.

2 megjegyzés:

  1. Nálunk is pont ma van. :D Csak mi mindig házi, üstben készített szilvalekvárral csináljuk, és ma először készült mákba forgatva is. :)

    VálaszTörlés