2013. február 16., szombat

Málnás joghurttorta

Ez a finom gyümölcsös joghurttorta a húgom specialitása. Ő már számtalanszor megörvendeztetett bennünket vele, viszont én most először, de nem utoljára készítettem el ezt a sütés nélküli finomságot. Azért, hogy én is megkóstolhassam a tortát, gyümölcscukorral készítettem a krémet, a tetején levő zseléhez pedig fehér zselatin és diabetikus szörpöt használtam.


Aljához:
150 g babapiskóta
125 g olvasztott vaj

Krémhez:
300 g málna (lehet mirelit is)
50 g cukor/gyümölcscukor
6 lap fehér zselatin
500 g zsírdús joghurt
250 g zsírdús túró
1 citrom reszelt héja
200 ml tejszín

Zseléhez:
2 cs. piros tortazselé/150 ml diabetikus piros szörp + 2 nagy tasak zselatin

A babapiskótát klopfoló segítségével összetörjük, majd egy tálba öntve összekeverjük az olvasztott vajjal. Egy 26 cm-es sütőpapírral bélelt kapcsos tortaforma alján elegyengetjük az előbb kapott masszát, majd legalább 5 percre hűtőbe rakjuk.
Ha fagyasztott gyümölccsel dolgozunk, akkor a gyümölcsöket szűrőtálba tesszük, majd forró vízzel leöntjük, és hagyjuk, hogy lecsepegjen róla a felesleges víz. (A lecsöpögött levet fogjuk fel, mert később szükségünk lesz rá.) A zselatint a tasakon található leírás szerint beáztatjuk. Az átpasszírozott túrót és joghurtot tálba tesszük. Hozzáadjuk a cukrot és a reszelt citromhéjat. A tejszínt kemény habbá verjük. A zselatint kivesszük a tálból, kinyomkodjuk belőle a vizet és kis lábosban megolvasztjuk. Négy evőkanál túrókrémet a feloldott zselatinba keverünk, majd ezt hozzákeverjük a többi túrókrémhez. Végül óvatosan hozzáadjuk a kemény habbá vert tejszínt is.
A túrós joghurtkrémet a tortaalapra simítjuk, majd a tortát legalább 2 órára hűtőbe tesszük.
400 ml-nyit kimérünk a felfogott málnaléből, ha ennél kevesebb lenne, málnalével/szörppel kiegészítjük. 
A torta tetejét kirakjuk a málnaszemekkel. A piros tortazseléből a tasak hátoldalán levő leírás szerint zselét készítünk, majd mikor egy kicsit kihűlt, és elkezdett zselésedni, a közepéről kiindulva kanalanként a gyümölcs tetejére öntjük. A tortát legalább 1 órára hűtőbe rakjuk. Tálaláskor a torta szélét hideg vízbe mártott késsel meglazítjuk, majd a tortaforma peremét óvatosan eltávolítjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése