2013. augusztus 20., kedd

Nagyon finom almatorta

A szomszéd nénitől múlt héten kaptunk egy vödör almát, így azóta szinte futószalagon készítem a finomabbnál finomabb almás sütiket. Ennek az almatortának a  receptjét egy Dr. Oetker-es receptkönyvben találtam, és ahogy a torta neve is utal rá, ez tényleg egy nagyon finom almatorta. :)


Tésztához:
125 g puha vaj
125 g cukor
1 cs vaníliás cukor
1 csipet só
fél citrom reszelt héja
3 tojás
200 g liszt
2 csapott tk sütőpor
1 ek tej

Töltelékhez:
5-6 közepes alma

Mázhoz:
2 ek sárgabarack lekvár
1 ek víz

A tésztához a vajat robotgéppel, a legmagasabb fokozaton habosra keverjük. Apránként belekeverjük a cukrokat, a sót és a reszelt citromhéjat is. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat, és mindegyikkel külön-külön kikeverjük. Tálba szitáljuk a lisztet és sütőport, majd jól összekeverjük. A krémbe alacsony fokozaton, felváltva belekeverjük a száraz hozzávalókat és a tejet. A tésztát egy 26 cm-es, előre kivajazott kapcsos tortaformába kanalazzuk és jól elsimítjuk. 
A töltelékhez az almákat meghámozzuk, négyfelé vágjuk és magházukat kiemeljük. Az almacikkekbe éles késsel nem túl mély bevágásokat ejtünk. Az almákat a gömbölyű felükkel felfelé, kör alakban a tészta tetejére helyezzük, majd a formát a sütőbe toljuk és a tésztát160 fokos sütőben (előmelegítés nélkül) kb. 40-45 perc alatt készre sütjük. 
A formát rácsra tesszük, a tésztát hűlni hagyjuk.
A mázhoz a lekvárt a vízzel együtt lábasba tesszük, (rúdmixerrel pürésítjük), majd állandó kevergetés mellett megmelegítjük. A kész mázat ecsettel az almákra kenjük. A tortát 10 percig a formában állni hagyjuk, majd eltávolítjuk róla a peremet és az alját és a sütit rácsra téve kihűtjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése