2012. december 21., péntek

Marcipános-nugátos bonbon

Tavaly Emőke meghirdetett egy játékot, ahol bonbonformát lehetett nyerni, és végül Fortuna segítségével enyém lehetett egy félgömb formájú polikarbonát bonbonforma. Emőke, Praliné Paradicsom és Bonbon mánia blogjain rengeteg hasznos infót találtam a bonbonkészítéshez, így úgy döntettem, hogy én is belevágok. Szerintem megérte. :) Most leírom a legelső bonbonom receptjét, de ha részletesebb leírást szeretnétek, az előbb említett három blogger oldalát csak ajánlani tudom! :) Illetve érdemes bepillantani Farkas Vilmos blogjára is, ahol a bonbonkészítést videón is megnézhetitek. Készítettem már szilikonos formában is bonbont, de a polikarbonátosak sokkal szebbek lesznek, szóval érdemes beszerezni ilyen formákat. A félgömb mellé az Écsy Kft.-ben vettem egy kagyló formájút is.

Hozzávalók: (32 bonbonhoz)
2 tábla jó minőségű étcsoki (kb 70%-os)
marcipán
nugát

Az étcsokit összetörjük, majd vízgőz fölé helyezett tálban megolvasztjuk. Ezután márványasztal híján, addig kavargatom a csokit, amíg vissza nem hűl kb 32 fokra, amit maghőmérővel ellenőrzök, majd a csokit végigcsorgatom a formán úgy, hogy minden mélyedésbe jusson belőle. Ezután egy spatula segítségével elterítem a csokit úgy, hogy mindenütt egyenletesen legyen, majd a formát néhányszor az asztalhoz ütöm, hogy távozzanak a légbuborékok. Ezután fejjel lefelé fordítom a formát (lehetőleg a csokis tál fölött), hogy kifolyjon a felesleges csoki, majd a spatulával megtisztítom a formát a mélyedéseken kívülre került csokitól. Ekkor pár percre berakjuk a hűtőbe a csokit, hogy megszilárduljon. Mikor kész, a marcipánból golyókat formázunk úgy, hogy minden golyó közepére egy kevés nugátot rakunk, majd a tölteléket belenyomkodjuk a formába. A megmaradt csokit újra felmelegítjük, majd visszahűtjük 32 fokra és beterítjük vele a bonbonok alját. Innen is lehúzzuk spatulával a felesleges csokit, majd 1-2 órára hűtőbe rakjuk. Mikor azt látjuk a forma alján, hogy buborék keletkezett a csoki és a forma közt, az azt jelenti, hogy ki lehet fordítani a formából a bonbonokat. Ekkor megfordítjuk a formát, kicsit odaütjük a szélét az asztalhoz és máris potyognak ki a bonbonok.
Hát én így csinálom, lehet, hogy nem elég szakszerű, és még én is csak tanulom, de szerintem azért nem lettek olyan rosszak a bonbonok, legalábbis a családom eddig nem panaszkodott. :) Hamarosan hozok újabb csokikat, mert idén is készítettem ám, de nem akarom karácsony előtt lelőni a poént, hátha valaki a családból erre tévedne, és akkor oda a meglepetés. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése