2013. október 8., kedd

Rákóczi túrós

A lakóhelyemen minden évben szeptember végén megrendezésre kerül a Szent Mihály napi búcsú. Ezt az eseményt pedig egy finom ebéddel egybekötve a nagymamámnál szoktuk megünnepelni. A mamám még szeptemberben felfedezte az egyik újságban a Rákóczi túrós receptjét, és megkért rá, hogy készítsem el erre az alkalomra. Én mondom, nagy hiba volt, hogy eddig nem készítettem, mert mindenki megnyalta utána mind a 10 ujját. :)


itt még egészben ...

Tésztához:
50 dkg liszt
24 dkg margarin
4 tojás sárgája
12 dkg porcukor
20 dkg tejföl
2 kk sütőpor
2 csipet só

Töltelékhez:
1 kg túró
30 dkg cukor
6 tojás sárgája
40 dkg tejföl
4 db zsemle
10 dkg édes morzsa (darált háztartási keksz)
8 dkg mazsola
4 tojásfehérje (kemény habbá verve)

Tetejéhez:
6 tojásfehérje
28 dkg cukor
20 dkg baracklekvár


Első lépésként összegyúrjuk a tészta hozzávalóit, majd 30 percre a hűtőbe rakjuk. A pihentetés után a tésztát gáztepsi méretűre nyújtjuk és 160-170 fokon 10 perc alatt elősütjük. A töltelék hozzávalóit szintén összekeverjük, utoljára óvatosan hozzáadva a felvert fehérjéket, majd a tésztára simítjuk az egészet, és 30 perc alatt 160-170 fokon megsütjük. A tölteléken én most annyit változtattam, hogy zsemle híján több édes morzsát (annyit, amitől megfelelő, tömör állagú  lesz)  és kb 10 dkg-mal kevesebb tejföl raktam hozzá. Mikor megsült a töltelékünk is, a süti tetejére az előzőleg vízgőz fölött tojásfehérjéből és cukorból felvert habot habzsák segítségével rács alakzatban felvisszük a tortára. A hab miatt még további 10 percig 80-90 fokon sütjük a süteményt, majd miután elkészült a rácsok közé, szintén habzsák segítségével, baracklekvárt nyomunk. Ez a módszer is jó, viszont legközelebb úgy készítem el a sütit, hogy mielőtt rányomnám a fehérjéből készült a rácsokat, előtte megkenem lekvárral, mert így egyenletesebben lesz elosztva a lekvár.

1 megjegyzés:

  1. Kedves webmester,


    Észrevettük, hogy sok finom receptek talállhatók a blogodon, és egyúttal szeretnénk bemutatni neked az új honlapunkat, http://www.osszesrecept.hu/ ahol a felhasználók válogathatnak több mint 110 000 összegyüjtött receptek közül. Naponta növekedik a látogatók száma, ami jelenleg a több mint 30 000 klikket jelent. Az oldalon szintén talállható egy rangsor a leggyakrabban látogatott blogokról. Ha hozzácsatolod a te blogodat is, mi indexeljük a recepteket, és a felhasználók ezután receptjeidet könnyen megtalállják a keresőnk segítségével, majd a recept klikkelése után átirányítja őket a te blogodra. Tehát egyre több látogatód lesz az oldalon. Ne aggódj, minden teljesen ingyenes.

    Osszesrecept.hu testvéroldalai megtalállhatók világszerte. Nagyon örülnénk, ha a te blogod is része lenne ennek a nagy családnak.

    Ha bármilyen kérdésed van, kérem lépj velünk kapcsolatba, szivesen segítünk bármivel.

    Üdvözlettel,
    info@osszesrecept.hu


    VálaszTörlés