2012. szeptember 23., vasárnap

Mascarponés csokitorta

A héten Colors in the kitchen blogjában láttam meg ennek a csokis mascarpone krémnek receptét, és már akkor tudtam, hogy minél hamarabb ki kell próbálnom. Tegnap módom is nyílt rá, hogy kipróbáljam a krémet, mert unokahúgomnak szerettem volna készíteni valamilyen sütit névnapja alkalmából. Igen, tudom, hogy nem szokás tortát sütni egy névnaposnak, de nem tehetek róla, már tortahiányom volt. :)



Piskótához:
3*3 tojás
3*3 ek cukor
3*3 ek liszt

Krémhez:
250 ml tejszín
300 g étcsoki
500 g mascarpone

Díszítéshez:
másfél cs babapiskóta (kb 30 db)
2 cs francia drazsé

Először a krémet készítjük el. Ehhez a tejszínt feltesszük főni, majd miután felforrt, elzárjuk alatta a gázt és beletördeljük a csokit és az egészet addig keverjük, amíg teljesen egynemű nem lesz, majd hűlni hagyjuk. Közben habosra keverjük a mascarponét és hozzáadjuk a kihűlt ganache krémet (csoki+tejszín).
A piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét a cukorral kemény habbá verjük, majd óvatosan hozzákeverjük a sárgákat, majd a lisztet. A masszát egy 26 cm-es, sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt készre sütjük. Ezt a műveletet még kétszer ismételjük meg, hogy 3 lap piskótát kapjunk.
Mikor kihűlt a piskóta, egy tálcára elkezdjük rétegezni piskóta-krém-piskóta-krém-piskóta-krém sorrendben. A torta oldalát kirakjuk babapiskótával, majd kötünk köré egy szalagot, a tetejére pedig rászórjuk a francia drazsét.

2012. szeptember 17., hétfő

Almás pite


Tésztához:
750 g liszt
220 g margarin
300 g cukor
1 és fél cs. sütőpor
2 tojás
3-4 ek tejföl
1 csipet só

Töltelékhez:
2 kg alma
+ ízlés szerint cukor és citromlé (én most egyiket se raktam hozzá, mert így is elég édes volt az alma)

Az almákat meghámozzuk, majd lereszeljük, és ha szükséges cukorral és citromlével ízesítjük. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd megfelezzük, és az egyik felével kibélelünk egy gáztepsit. A lereszelt almából kinyomkodjuk a levét, majd rápakoljuk a tepsibe nyújtott tésztára. A megmaradt tésztát szintén gáztepsi méretűre nyújtjuk, és befedjük vele az almát. 170 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük a sütit és porcukorral meghintve tálaljuk.

2012. szeptember 6., csütörtök

vonatos "welcome home" torta

A barackos vaníliatorta mellett, ezt a tortát is hétvégén készítettem, nem kisebb alkalomból, mint hogy a húgom 1 hónap után hazatért Salzburgból. A torta fő motívuma a vonat volt, ami Salzburgból Dunakeszi felé tart, persze itt egy kis csalás történt, hiszen igazából a Keletibe jött a vonat, onnan pedig kocsival hoztuk haza Dunakeszire a nagy utazót, de egyrészt Dunakeszit rövidebb volt leírni, másrészt, meg mégis itt van otthon.... :) A vonathoz még formáztam fát és füvet, plusz idő hiányában néhány bolti cukorvirággal próbáltam egy szép környezetet alkotni. Igaz, a vonat megformázásában még van mit fejlődnöm, de az ünnepeltnek tetszett, és hát ez is volt vele a célom :)
(Ja igen, a krémmel is kicsit csaltam, mert az ugyancsak aznap készített méteresből maradt ki puncskrém, így az egyik piskótát azzal kentem meg, a felsőhöz pedig étcsokis krémet csináltam, de azért leírom,h kell maradék felhasználása nélkül csinálni.)

Piskótához:
3*3 tojás
3*3 ek cukor
3*3 ek liszt

Csokikrémhez:
1 cs étcsokoládés pudingpor
1 cs puncspudingpor
7 dl tej
9 ek cukor
250 g margarin

Díszítéshez:
sötét zöldre színezett fondant
világos zöld fondant
barna fondant
fekete fondant
kék fondant
fehér fondant
ételfesték toll

(Itt a díszítésnél szeretném megjegyezni,h mint azt korábban írtam, eddig házi készítésű fondant használtam, amit házi pillecukorból és a pillecukor mennyiségénél dupla annyi porcukorból készítettem - tehát 50 dkg pillecukorhoz 100 dkg porcukor kell -, viszont már a kert tortánál is, idő hiányában bolti pillecukrot olvasztottam fel, és kevertem bele annyi porcukrot és ételfestéket, hogy megfelelő állagú legyen. És rájöttem, hogy ezzel nem csak időt spórolok, hanem nekem állagra is jobban tetszett az így készült fondant. A másik dolog, amit érdemes megemlíteni, hogy én eddig folyékony illetve gél állagú ételfestéket használtam, mert az olcsóbb, viszont most rendeltem sötét zöld és barna ételfestéket, és szerintem, ha kifogynak a mostani folyékony ételfestékek, akkor lassan mindegyiket kicserélem porra, mert sokkal jobb vele dolgozni, és így kevesebb porcukor is elég a fondanthoz.)

Először a krémet készítjük el. Ehhez két lábasban 2,5-2,5 dl tejet felteszünk főni 4,5-4,5 kanál cukorral, közben a maradék tejet kettéosztva csomómentesre keverjük a pudingporokat. Miután felforrt a tej, hozzákeverjük mind a kettőhöz a pudingot, majd addig főzzük, míg megfelelő sűrűségű nem lesz. Ha elkészült, hűlni hagyjuk. Mikor kihűlt a puding, az előzőleg habosra kikevert, majd kettéosztott margarinhoz keverjük.
A piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét a cukorral kemény habbá verjük, majd óvatosan hozzákeverjük a sárgákat, majd a lisztet. A masszát egy 26 cm-es, sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt készre sütjük. Ezt a műveletet még kétszer ismételjük meg, hogy 3 lap piskótát kapjunk.
Mikor kihűlt a piskóta, egy tálcára elkezdjük rétegezni a piskóta-puncskrém-piskóta-csokikrém-piskóta sorrendben. Végül a tortát kívülről is körbekenjük a csokikrémmel, hogy megtapadjon benne a fondant. 
Ezután kinyújtjuk a sötétzöld fondant, és beburkoljuk vele a tortát, majd tetszés szerint díszítjük.

2012. szeptember 4., kedd

Barackos vaníliatorta

A hétvégén, megint nagyon aktív voltam sütés terén. :) Készítettem sült fagyit, a hugimnak egy "welcome home" tortát (de erről bővebben majd a kövi bejegyzésben írok), méteres sütit, túrós piskótát és ezt a barackos vaníliatortát. Igaz,hogy ilyen ízvilágú tortát már közzé tettem itt a blogon, de úgy gondoltam, hogy a díszítés miatt megér egy külön bejegyzést.




Piskótához:
2*8 tojás
2*8 ek cukor
2*8 ek liszt

Vaníliakrémhez:
3 cs vaníliás pudingpor
12 dl tej
14 ek cukor
375 g margarin

barack

Díszítéshez:
szeletelt mandula
barack

Először a krémet készítjük el. Ehhez 8 dl tejet felteszünk főni a cukorral, közben a maradék tejben csomómentesre keverjük a pudingport. Miután felforrt a tej, hozzákeverjük a pudingot, majd addig főzzük, míg megfelelő sűrűségű nem lesz. Ha elkészült, hűlni hagyjuk. Mikor kihűlt a puding, az előzőleg habosra kikevert margarinhoz keverjük.
A piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét a cukorral kemény habbá verjük, majd óvatosan hozzákeverjük a sárgákat, majd a lisztet. A masszát egy sütőpapírral bélelt gáztepsibe öntjük, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt készre sütjük. Ezt a műveletet még egyszer ismételjük meg. Miután kihűltek a piskóták, vágjuk ketté őket úgy, hogy a végén 4 egyforma nagyságú piskótalapot kapjunk.
Mikor kihűlt a piskóta, egy tálcára elkezdjük rétegezni piskóta-krém-barack-piskóta-krém-barack-piskóta-krém-barack-piskóta-krém sorrendben, úgy hogy maradjon krém a díszítéshez is. A torta oldalát megszórjuk mandulával, majd a tetejét a maradék krémmel és szeletelt barackokkal díszítjük.

2012. szeptember 1., szombat

Sült fagyi

Ezt a gyors kis nasit anyu névnapjára csináltam tegnap. Az ötletet még egy régebbi tvpaprikás adásból merítettem, és azóta szeretném megcsinálni.




Piskótához:
2 tojás
2 ek cukor
2 ek liszt

+ 1l csokifagyi
+ a habhoz: 3 tojás fehérje és 3 ek cukor

A piskótához a tojásokat szétválasztjuk, majd a fehérjét a cukorral kemény habbá verjük. Ezután belekeverjük a tojássárgákat és a lisztet is, majd a tésztát egy sütőpapírral bélelt 18 cm-es tortaformába öntjük. A piskótát 180 fokra előmelegített sütőben kb. 10 percig sütjük, majd kivesszük a sütőből és hűlni hagyjuk.
Míg hűl a piskóta a 3 tojásfehérjéből és cukorból kemény habot verünk. Mikor kihűlt a piskóta, rárétegezzük a fagyit, majd jó alaposan, hogy sehol se legyen hézagos, bevonjuk az egészet tojáshabbal. Mikor ezzel végeztünk a habot szakácsfáklya vagy sütő segítségével egy pár perc alatt rápirítjuk, majd azon nyomban elfogyasztjuk. 
Igazándiból ez egy négy személyes adag lett volna, de mivel a hugi ekkor még Salzburgban volt, feláldoztuk magunkat, és anyuékkal gyorsan befaltuk. (nem mintha kényszeríteni kellett volna rá bárkit is :P) Szerintem nagyon finomra sikeredett, szóval még biztos sokszor elkészítem majd. :)