2012. június 15., péntek

Somlói galuska torta

Holnap ünnepeljük keresztapám szülinapját, és erre az alkalomra készítettem ma ezt a tortát. Az ötlet onnan jött, hogy a legtöbb sütinél szóvá teszi, hogy miért nincs benne rum, ha van is benne, akkor is kevés ... Elkezdtem gondolkodni, hogy milyen csupa rumos tortát készíthetnék neki, és ekkor eszembe jutott, hogy hát a somlói galuskában elég sok rum van, és így végül ezt a sütit alakítottam át tortává. Remélem ízleni fog holnap az ünnepeltnek! :)



Sima piskótához:
2*3 tojás
2*3 ek cukor
2*3 ek liszt

Kakaós piskótához:
3 tojás
3 ek cukor
2 ek liszt
1 ek kakaópor

Vaníliakrémhez:
2 cs vaníliás pudingpor
8 dl tej
10 ek cukor
250 g margarin

rumba áztatott mazsola

Csokiöntethez:
0,75 dl víz
1,5 ek olaj
3 ek cukor
1 ek kakaópor
1 ek rum

Díszítéshez:
szeletelt mandula
kakaópor

Először a krémet készítjük el. Ehhez 6 dl tejet felteszünk főni a cukorral, közben a maradék tejben csomómentesre keverjük a pudingport. Miután felforrt a tej, hozzákeverjük a pudingot, majd addig főzzük, míg megfelelő sűrűségű nem lesz. Ha elkészült, hűlni hagyjuk. Mikor kihűlt a puding, az előzőleg habosra kikevert margarinhoz keverjük.
A piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét a cukorral kemény habbá verjük, majd óvatosan hozzákeverjük a sárgákat, majd a lisztet. A masszát egy 26 cm-es, sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt készre sütjük. Ezt a műveletet még kétszer ismételjük meg, hogy 3 lap piskótát kapjunk. (A kakaósat is beleértve, csak itt az egyik ek liszt helyett, 1 ek kakaóport rakunk, ahogy a hozzávalóknak is fel van tüntetve.)
Amíg a piskóták sülnek, elkészítjük a csokiöntetet. Ehhez csak annyit kell tennünk, hogy egy lábasba öntjük a hozzávalókat, és addig melegítjük, míg a cukor elolvad.
Mikor kihűlt a piskóta, egy tálcára elkezdjük rétegezni sima piskóta-csokiöntet-krém-rumba áztatott mazsola-kakaós piskóta-csokiöntet-krém-rumba áztatott mazsola-sima piskóta-krém sorrendben, úgy hogy maradjon krém a díszítéshez is. A torta oldalát megszórjuk mandulával, majd a tetejét a maradék krémmel és kakaóporral díszítjük.

2 megjegyzés:

  1. De jól néz ki, nagyon ügyes vagy, gratulálok. Azt hiszem besorolom az elkészítendők közé.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi :) Szerintem megéri elkészíteni, mert nagyon finom lett :)

      Törlés