Körülbelül fél éve sütöttem meg a Mascarponés csokitortát unokahúgomnak névnapjára, aki az első falat után kijelentette, hogy szülinapjára is ilyet szeretne, csak katica formájút. Hát, lassan, de eltelt az a fél év, az ünnepelt nem kis meglepetésére még emlékeztem a kívánságára, és hétvégén meg is kapta az áhított tortát. Mivel a blog olvasóinak körében a mascarponés csokitortám olyannyira nagy sikert aratott, hogy eddig 1377 (!) alkalommal kerestek rá a receptjére, ezért remélem, hogy ezzel a "felturbózott" változattal is sikerül elnyernem a tetszéseteket. :)
A katica forma kialakításáért Farkas Vilmosnak tartozok köszönettel, akinek a blogján szebbnél szebb tortákat és süteményeket csodálhattok meg.
Piskótához:
2*8 tojás
2*8 ek cukor
2*5 ek liszt
2*3 ek kakaópor
2*3 ek kakaópor
250 ml tejszín
300 g étcsoki
500 g mascarpone
Fondant alá:
250 g margarin
250 g porcukor
2 ek kakaópor
Díszítéshez:
feketére színezett fondant
feketére színezett fondant
pirosra színezett fondant
fehér fondant
Először
a krémet készítjük el. Ehhez a tejszínt feltesszük főni, majd miután
felforrt, elzárjuk alatta a gázt és beletördeljük a csokit és az egészet
addig keverjük, amíg teljesen egynemű nem lesz, majd hűlni hagyjuk.
Közben habosra keverjük a mascarponét és hozzáadjuk a kihűlt ganache
krémet (csoki+tejszín).
A
piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét a cukorral kemény
habbá verjük, majd óvatosan hozzákeverjük a sárgákat, majd a lisztet és a kakaóport. A
masszát egy sütőpapírral bélelt gáztepsibe öntjük, és 180
fokra előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt készre sütjük. Ezt a
műveletet még egyszer ismételjük meg.
Mikor
kihűlt a piskóta, előkészítünk egy nagyobb (jénai) tálat és egy kisebb, esetemben műzlis tálat, majd mindkettőt kibéleljük folpackkal. Ezekre azért lesz szükségünk, mert így alakítjuk ki a katicánk testét és a fejét. Ezután a piskótából a jénai aljára és oldalára piskótát rakunk, amit megkenünk krémmel, majd megint egy réteg piskóta, ... egészen addig rétegezve, amíg be nem telik a tálunk. (arra azért ügyeljünk, hogy a tál tetején piskóta legyen!) A műzlis tálkánál is hasonlóképp járunk el, majd mindkettőt egy pár órára, vagy akár egy egész éjszakára hűtőbe rakjuk.
Miután jól kihűtöttük a tortákat, óvatosan egymás mellé, egy tálcára borítjuk őket, majd bevonjuk a margarinból, porcukorból és kakaóporból kevert krémmel. Azért váltottam erre a margarinos verzióra, mert korábban, mikor a torta saját krémjét kentem a fondant alá, sajnos előfordult, hogy bevizesedett a fondant, ami nem túl szép látvány. :S Szóval miután körbekentük a tortát a margarinos krémmel, a burkolásig újra visszahelyezzük a félkész tortát a hűtőbe.
Először a fekete fondant nyújtjuk akkorára, hogy be tudjuk vele fedni a katica fejét, és a testének egy részét. Ezután kinyújtjuk a piros fondant is, amivel a bogár hátát fedjük be. Ezután jöhet a díszítés! :) Én 18 pöttyöt szaggattam ki a hátára, mivel ilyen idős lett az ünnepeltünk, de ez persze tetszés szerint variálható. Utána kivágtam egy vékony fekete csíkot egyfajta választóvonalnak a piros fondantra, majd fehér és fekete pöttyökből kialakítottam a szemét, egy fehér sodort csíkkal a száját, majd egy piros golyóval az orrát. Minden apróbb elemet egy kevés vízzel "ragasztottam" a tortára. A csápjaihoz egy kevés fekete fondanttal bevontam két fogpiszkálót, és ezt szúrtam a tortába. Körülbelül eddig tart egy alap katica, a további díszítéshez már csak a képzeletünk szabhat határt.
Miután jól kihűtöttük a tortákat, óvatosan egymás mellé, egy tálcára borítjuk őket, majd bevonjuk a margarinból, porcukorból és kakaóporból kevert krémmel. Azért váltottam erre a margarinos verzióra, mert korábban, mikor a torta saját krémjét kentem a fondant alá, sajnos előfordult, hogy bevizesedett a fondant, ami nem túl szép látvány. :S Szóval miután körbekentük a tortát a margarinos krémmel, a burkolásig újra visszahelyezzük a félkész tortát a hűtőbe.
Először a fekete fondant nyújtjuk akkorára, hogy be tudjuk vele fedni a katica fejét, és a testének egy részét. Ezután kinyújtjuk a piros fondant is, amivel a bogár hátát fedjük be. Ezután jöhet a díszítés! :) Én 18 pöttyöt szaggattam ki a hátára, mivel ilyen idős lett az ünnepeltünk, de ez persze tetszés szerint variálható. Utána kivágtam egy vékony fekete csíkot egyfajta választóvonalnak a piros fondantra, majd fehér és fekete pöttyökből kialakítottam a szemét, egy fehér sodort csíkkal a száját, majd egy piros golyóval az orrát. Minden apróbb elemet egy kevés vízzel "ragasztottam" a tortára. A csápjaihoz egy kevés fekete fondanttal bevontam két fogpiszkálót, és ezt szúrtam a tortába. Körülbelül eddig tart egy alap katica, a további díszítéshez már csak a képzeletünk szabhat határt.