2013. május 21., kedd

Katica torta, avagy mascarponés csokitorta új köntösben :)

Körülbelül fél éve sütöttem meg a Mascarponés csokitortát unokahúgomnak névnapjára, aki az első falat után kijelentette, hogy szülinapjára is ilyet szeretne, csak katica formájút. Hát, lassan, de eltelt az a fél év, az ünnepelt nem kis meglepetésére még emlékeztem a kívánságára, és hétvégén meg is kapta az áhított tortát. Mivel a blog olvasóinak körében a mascarponés csokitortám olyannyira nagy sikert aratott, hogy eddig 1377 (!) alkalommal kerestek rá a receptjére, ezért remélem, hogy ezzel a "felturbózott" változattal is sikerül elnyernem a tetszéseteket. :) 
A katica forma kialakításáért Farkas Vilmosnak tartozok köszönettel, akinek a blogján szebbnél szebb tortákat és süteményeket csodálhattok meg.


Piskótához:
2*8 tojás
2*8 ek cukor
2*5 ek liszt
2*3 ek kakaópor

Krémhez:
250 ml tejszín
300 g étcsoki
500 g mascarpone 

Fondant alá:
250 g margarin
250 g porcukor
2 ek kakaópor

Díszítéshez:
feketére színezett fondant
pirosra színezett fondant
fehér fondant

Először a krémet készítjük el. Ehhez a tejszínt feltesszük főni, majd miután felforrt, elzárjuk alatta a gázt és beletördeljük a csokit és az egészet addig keverjük, amíg teljesen egynemű nem lesz, majd hűlni hagyjuk. Közben habosra keverjük a mascarponét és hozzáadjuk a kihűlt ganache krémet (csoki+tejszín).
A piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét a cukorral kemény habbá verjük, majd óvatosan hozzákeverjük a sárgákat, majd a lisztet és a kakaóport. A masszát egy sütőpapírral bélelt gáztepsibe öntjük, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt készre sütjük. Ezt a műveletet még egyszer ismételjük meg.
Mikor kihűlt a piskóta, előkészítünk egy nagyobb (jénai) tálat és egy kisebb, esetemben műzlis tálat, majd mindkettőt kibéleljük folpackkal. Ezekre azért lesz szükségünk, mert így alakítjuk ki a katicánk testét és a fejét. Ezután a piskótából a jénai aljára és oldalára piskótát rakunk, amit megkenünk krémmel, majd megint egy réteg piskóta, ... egészen addig rétegezve, amíg be nem telik a tálunk. (arra azért ügyeljünk, hogy a tál tetején piskóta legyen!) A műzlis tálkánál is hasonlóképp járunk el, majd mindkettőt egy pár órára, vagy akár egy egész éjszakára hűtőbe rakjuk.
Miután jól kihűtöttük a tortákat, óvatosan egymás mellé, egy tálcára borítjuk őket, majd bevonjuk a margarinból, porcukorból és kakaóporból kevert krémmel. Azért váltottam erre a margarinos verzióra, mert korábban, mikor a torta saját krémjét kentem a fondant alá, sajnos előfordult, hogy bevizesedett a fondant, ami nem túl szép látvány. :S Szóval miután körbekentük a tortát a margarinos krémmel, a burkolásig újra visszahelyezzük a félkész tortát a hűtőbe.
Először a fekete fondant nyújtjuk akkorára, hogy be tudjuk vele fedni a katica fejét, és a testének egy részét. Ezután kinyújtjuk a piros fondant is, amivel a bogár hátát fedjük be. Ezután jöhet a díszítés! :) Én 18 pöttyöt szaggattam ki a hátára, mivel ilyen idős lett az ünnepeltünk, de ez persze tetszés szerint variálható. Utána kivágtam egy vékony fekete csíkot egyfajta választóvonalnak a piros fondantra, majd fehér és fekete pöttyökből kialakítottam a szemét, egy fehér sodort csíkkal a száját, majd egy piros golyóval az orrát. Minden apróbb elemet egy kevés vízzel "ragasztottam" a tortára. A csápjaihoz egy kevés fekete fondanttal bevontam két fogpiszkálót, és ezt szúrtam a tortába. Körülbelül eddig tart egy alap katica, a további díszítéshez már csak a képzeletünk szabhat határt.

2013. május 13., hétfő

Mogyorós trüffeltorta

Nagypapám 75. szülinapjára sütöttem ezt a csupa csoki tortát. Remélem, ti is sokan kedvet kaptok hozzá, mert egyszerűen elkészíthető, mutatós és nem mellesleg nagyon finom is lett a visszajelzések alapján. :) Amiről még nem szóltam, hogy mivel 850 g (!) 70 %-os étcsoki van a krémben, ezért hogy ellensúlyozzam az étcsoki ízét, a második lap piskótát baracklekvárral kentem meg, ami egy pikáns ízt adott neki, és ennek köszönhetően az íze kicsit a Sacher tortára hajazott. :)


Piskótához:
2*7 tojás
2*7 ek cukor
2*5 ek liszt
2*2 ek kakaópor

Krémhez:
850 ml tejszín
850 g étcsoki
+ baracklekvár (de ez el is hagyható)

Díszítéshez:
sótlan mogyoró (serpenyőben megpirítjuk, majd apróra daráljuk)

Először a krémet készítjük el. Ehhez a tejszínt feltesszük főni, majd miután felforrt, elzárjuk alatta a gázt és beletördeljük a csokit és az egészet addig keverjük, amíg teljesen egynemű nem lesz, majd hűlni hagyjuk.
A piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét a cukorral kemény habbá verjük, majd óvatosan hozzákeverjük a sárgákat, majd a lisztet és a kakaóport. A masszát egy sütőpapírral bélelt gáztepsibe öntjük, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt készre sütjük. Ezt a műveletet még egyszer ismételjük meg, majd ha mindkét piskótánk kihűlt, félbevágjuk őket.
Mikor kihűlt a piskóta, egy tálcára elkezdjük rétegezni piskóta-krém-piskóta-baracklekvár-piskóta-krém-piskóta-krém sorrendben.A tortát kívülről is megkenjük a krémmel, majd a korábban apróra darált és egy pár perc alatt száraz serpenyőben megpirított mogyoróval díszítjük a szélét. A torta tetejét a maradék krémmel tetszés szerint díszítjük, majd ezt is megszórjuk mogyoróval.

2013. május 1., szerda

Vaníliakrémes és csokicseppes minimuffin

Múlt héten a csoporttársaimat leptem meg ezekkel a mini muffinokkal, csak mert megérdemlik. :) Az ízére nem volt panasz, mind egy szálig elfogyott.


Mini muffinokhoz (kb. 34 db):
15 dkg vaj/margarin
15 dkg cukor
1 cs vaníliás cukor
2 tojás
3 ek tej
15 dkg liszt
1 cs sütőpor
10 dkg csokicsepp

Krémhez:
1 cs vaníliás pudingpor
3,5 dl tej
4 ek cukor
5 dkg margarin

+ csokicseppek a díszítéshez

Először a krémet készítjük el, hogy legyen ideje kihűlni. Ehhez felteszünk 2 dl tejet 4 ek cukorral főni, majd forrás után hozzáöntjük a maradék tejben elkevert pudingport, és megfelelő sűrűségűre főzzük a krémet. 
Ezután hozzálátunk a tésztának. Ehhez először megolvasztjuk a margarint, majd félrerakjuk hűlni. Közben a csokicseppek kivételével az összes többi hozzávalót homogénre keverjük, majd hozzáadjuk a már langyos margarint is. 
Miután bekevertük a tésztát, a kapszlival bélelt muffinformákat kb. 3/4-ig megtöltjük. Ezt utána megszórjuk csokicseppekkel és már mehet is a 170 fokra előmelegített sütőbe, ahol kb. 10 percig sütjük. (Tűpróba!)
Végül kikeverünk 5 dkg margarint, majd hozzáadjuk a vaníliapudingot és a kihűlt muffinokat tetszőleges módon díszítjük vele. A krémet feldobhatjuk még egy pár szem csokicseppel is.