2013. május 13., hétfő

Mogyorós trüffeltorta

Nagypapám 75. szülinapjára sütöttem ezt a csupa csoki tortát. Remélem, ti is sokan kedvet kaptok hozzá, mert egyszerűen elkészíthető, mutatós és nem mellesleg nagyon finom is lett a visszajelzések alapján. :) Amiről még nem szóltam, hogy mivel 850 g (!) 70 %-os étcsoki van a krémben, ezért hogy ellensúlyozzam az étcsoki ízét, a második lap piskótát baracklekvárral kentem meg, ami egy pikáns ízt adott neki, és ennek köszönhetően az íze kicsit a Sacher tortára hajazott. :)


Piskótához:
2*7 tojás
2*7 ek cukor
2*5 ek liszt
2*2 ek kakaópor

Krémhez:
850 ml tejszín
850 g étcsoki
+ baracklekvár (de ez el is hagyható)

Díszítéshez:
sótlan mogyoró (serpenyőben megpirítjuk, majd apróra daráljuk)

Először a krémet készítjük el. Ehhez a tejszínt feltesszük főni, majd miután felforrt, elzárjuk alatta a gázt és beletördeljük a csokit és az egészet addig keverjük, amíg teljesen egynemű nem lesz, majd hűlni hagyjuk.
A piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét a cukorral kemény habbá verjük, majd óvatosan hozzákeverjük a sárgákat, majd a lisztet és a kakaóport. A masszát egy sütőpapírral bélelt gáztepsibe öntjük, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt készre sütjük. Ezt a műveletet még egyszer ismételjük meg, majd ha mindkét piskótánk kihűlt, félbevágjuk őket.
Mikor kihűlt a piskóta, egy tálcára elkezdjük rétegezni piskóta-krém-piskóta-baracklekvár-piskóta-krém-piskóta-krém sorrendben.A tortát kívülről is megkenjük a krémmel, majd a korábban apróra darált és egy pár perc alatt száraz serpenyőben megpirított mogyoróval díszítjük a szélét. A torta tetejét a maradék krémmel tetszés szerint díszítjük, majd ezt is megszórjuk mogyoróval.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése