2012. június 30., szombat

Gofri

Ma egy gyorsan elkészíthető, nagyon finom édességet hoztam, amit biztosan mindenki szeret. :)


3 tojás
12,5 dkg olvasztott vaj
0,5 l tej
46 dkg liszt (23 ek)
6 ek cukor
fél cs sütőpor
1 cs vaníliás cukor

A hozzávalókat csomómentesre keverjük, majd kiolajozott gofrisütőben készre sütjük a gofrikat. Tálalásnál lekvárral, kakaóporral vagy esetleg csokiöntettel kínáljuk.

2012. június 15., péntek

Somlói galuska torta

Holnap ünnepeljük keresztapám szülinapját, és erre az alkalomra készítettem ma ezt a tortát. Az ötlet onnan jött, hogy a legtöbb sütinél szóvá teszi, hogy miért nincs benne rum, ha van is benne, akkor is kevés ... Elkezdtem gondolkodni, hogy milyen csupa rumos tortát készíthetnék neki, és ekkor eszembe jutott, hogy hát a somlói galuskában elég sok rum van, és így végül ezt a sütit alakítottam át tortává. Remélem ízleni fog holnap az ünnepeltnek! :)



Sima piskótához:
2*3 tojás
2*3 ek cukor
2*3 ek liszt

Kakaós piskótához:
3 tojás
3 ek cukor
2 ek liszt
1 ek kakaópor

Vaníliakrémhez:
2 cs vaníliás pudingpor
8 dl tej
10 ek cukor
250 g margarin

rumba áztatott mazsola

Csokiöntethez:
0,75 dl víz
1,5 ek olaj
3 ek cukor
1 ek kakaópor
1 ek rum

Díszítéshez:
szeletelt mandula
kakaópor

Először a krémet készítjük el. Ehhez 6 dl tejet felteszünk főni a cukorral, közben a maradék tejben csomómentesre keverjük a pudingport. Miután felforrt a tej, hozzákeverjük a pudingot, majd addig főzzük, míg megfelelő sűrűségű nem lesz. Ha elkészült, hűlni hagyjuk. Mikor kihűlt a puding, az előzőleg habosra kikevert margarinhoz keverjük.
A piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét a cukorral kemény habbá verjük, majd óvatosan hozzákeverjük a sárgákat, majd a lisztet. A masszát egy 26 cm-es, sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt készre sütjük. Ezt a műveletet még kétszer ismételjük meg, hogy 3 lap piskótát kapjunk. (A kakaósat is beleértve, csak itt az egyik ek liszt helyett, 1 ek kakaóport rakunk, ahogy a hozzávalóknak is fel van tüntetve.)
Amíg a piskóták sülnek, elkészítjük a csokiöntetet. Ehhez csak annyit kell tennünk, hogy egy lábasba öntjük a hozzávalókat, és addig melegítjük, míg a cukor elolvad.
Mikor kihűlt a piskóta, egy tálcára elkezdjük rétegezni sima piskóta-csokiöntet-krém-rumba áztatott mazsola-kakaós piskóta-csokiöntet-krém-rumba áztatott mazsola-sima piskóta-krém sorrendben, úgy hogy maradjon krém a díszítéshez is. A torta oldalát megszórjuk mandulával, majd a tetejét a maradék krémmel és kakaóporral díszítjük.

2012. június 9., szombat

Epres tiramisu

Nagy bánatomra, ez volt az utolsó adag eper, amit a kertben szedhettünk. :( Azért, hogy méltó búcsút vehessünk tőle, elkészítettem ezt az isteni epres tiramisut. :)



250 g mascarpone
2 nagy pohár epres joghurt
2 cs babapiskóta
tej
eper
kakaópor

A babapiskótákat tejbe áztatjuk, majd kirakjuk vele egy nagy tál alját, erre ráöntjük az összekevert mascarpone és epres joghurt krém 1/3-át, majd epret szeletelünk rá. Ezután jöhet egy újabb sor tejbe áztatott piskóta-krém-eper-tejbe áztatott piskóta és a tetején elosztjuk a maradék krémet. A tiramisut megszórjuk kakaóporral, és eperrel díszítjük.

2012. június 1., péntek

Gyümölcstorta

Nagymamámék holnap a barátaikkal is megünneplik a mama szülinapját, erre az alkalomra készítettem nekik ezt a gyümölcstortát.



Piskótához:
2*3 tojás
2*3 ek cukor
2*3 ek liszt

Vaníliakrémhez:
1 cs vaníliás pudingpor
3,5 dl tej
4 ek cukor
125 g margarin

ananász és eper

Díszítéshez:
1 cs piros tortazselé

Először a krémet készítjük el. Ehhez 2,5 dl tejet felteszünk főni a cukorral, közben a maradék tejben csomómentesre keverjük a pudingport. Miután felforrt a tej, hozzákeverjük a pudingot, majd addig főzzük, míg megfelelő sűrűségű nem lesz. Ha elkészült, hűlni hagyjuk.
A piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét a cukorral kemény habbá verjük, majd óvatosan hozzákeverjük a sárgákat, majd a lisztet. A masszát egy 26 cm-es, sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt készre sütjük. Ezt a műveletet még egyszer ismételjük meg, hogy 2 lap piskótát kapjunk.
Mikor kihűlt a piskóta, egy tálcára elkezdjük rétegezni piskóta-krém-ananász-piskóta-krém-ananász és barack sorrendben, úgy hogy maradjon krém a díszítéshez is. 
A tortazselét a tasakon levő utasítás szerint elkészítjük, majd a torta tetejére öntjük.

Kakaós tiramisu

Mivel a kávénak még a szagát se szeretem, ezért tiramisu készítéskor a kávét mindig kakaóra váltjuk fel. A receptet a mascarpones doboz fedelén találtam.


250 g mascarpone
3 tojás
3 ek cukor
4 dl (cukrozott) kakaó (vagy amennyi a piskóta mártogatásához kell - általában kevesebb is elég)
1 cs vaníliás cukor
1 cs babapiskóta
3 ek rum
kakaópor

A tojásokat szétválasztjuk, a sárgákat 2 ek cukorral és a vaníliás cukorral fehéredésig verjük, majd hozzákeverjük a mascarponét és a rumot. A tojásfehérjét a maradék 1 ek cukorral kemény habbá verjük, és  óvatosan a krémhez keverjük. Egy nagy tál alját kirakjuk kakaóba mártott babapiskótával, erre krémet simítunk, majd jöhet egy újabb adag áztatott piskóta, és így tovább, amíg a hozzávalók el nem fogynak. Az édesség tetejére krém kerüljön, majd 2-3 órára rakjuk hűtőbe. Tálalás előtt szórjuk meg kakaóporral.