Holnap ünnepeljük keresztapám szülinapját, és erre az alkalomra készítettem ma ezt a tortát. Az ötlet onnan jött, hogy a legtöbb sütinél szóvá teszi, hogy miért nincs benne rum, ha van is benne, akkor is kevés ... Elkezdtem gondolkodni, hogy milyen csupa rumos tortát készíthetnék neki, és ekkor eszembe jutott, hogy hát a somlói galuskában elég sok rum van, és így végül ezt a sütit alakítottam át tortává. Remélem ízleni fog holnap az ünnepeltnek! :)
Sima piskótához:
2*3 tojás
2*3 ek cukor
2*3 ek liszt
Kakaós piskótához:
3 tojás
3 ek cukor
2 ek liszt
1 ek kakaópor
Kakaós piskótához:
3 tojás
3 ek cukor
2 ek liszt
1 ek kakaópor
Vaníliakrémhez:
2 cs vaníliás pudingpor
8 dl tej
10 ek cukor
250 g margarin
rumba áztatott mazsola
Csokiöntethez:
0,75 dl víz
1,5 ek olaj
3 ek cukor
1 ek kakaópor
1 ek rum
Díszítéshez:
szeletelt mandula
kakaópor
Először
a krémet készítjük el. Ehhez 6 dl tejet felteszünk főni a cukorral,
közben a maradék tejben csomómentesre keverjük a pudingport. Miután
felforrt a tej, hozzákeverjük a pudingot, majd addig főzzük, míg
megfelelő sűrűségű nem lesz. Ha elkészült, hűlni hagyjuk. Mikor kihűlt a puding, az előzőleg habosra kikevert margarinhoz keverjük.
A
piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét a cukorral kemény
habbá verjük, majd óvatosan hozzákeverjük a sárgákat, majd a lisztet. A
masszát egy 26 cm-es, sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, és 180
fokra előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt készre sütjük. Ezt a
műveletet még kétszer ismételjük meg, hogy 3 lap piskótát kapjunk. (A kakaósat is beleértve, csak itt az egyik ek liszt helyett, 1 ek kakaóport rakunk, ahogy a hozzávalóknak is fel van tüntetve.)
Amíg a piskóták sülnek, elkészítjük a csokiöntetet. Ehhez csak annyit kell tennünk, hogy egy lábasba öntjük a hozzávalókat, és addig melegítjük, míg a cukor elolvad.
Amíg a piskóták sülnek, elkészítjük a csokiöntetet. Ehhez csak annyit kell tennünk, hogy egy lábasba öntjük a hozzávalókat, és addig melegítjük, míg a cukor elolvad.
Mikor
kihűlt a piskóta, egy tálcára elkezdjük rétegezni sima
piskóta-csokiöntet-krém-rumba áztatott mazsola-kakaós piskóta-csokiöntet-krém-rumba áztatott mazsola-sima piskóta-krém sorrendben, úgy
hogy maradjon krém a díszítéshez is. A torta oldalát megszórjuk
mandulával, majd a tetejét a maradék krémmel és kakaóporral
díszítjük.
De jól néz ki, nagyon ügyes vagy, gratulálok. Azt hiszem besorolom az elkészítendők közé.
VálaszTörlésKöszi :) Szerintem megéri elkészíteni, mert nagyon finom lett :)
Törlés