2013. március 27., szerda

Diétás kakaós lepény lekvárral

A blogon korábban már írtam a gyorsan és egyszerűen elkészíthető kakaós lepényről. Most szintén ezt a receptet vettem alapul, annyi változtatással, hogy tönkölyliszttel és gyümölcscukorral sütöttem meg a piskótát, majd feldobtam egy kis diétás baracklekvárral és kókuszreszelékkel. Én mondom, ez valami isteni lett! :) És nem csak szerintem, mert történt ugyanis, hogy megcsináltam ezt a diétás változatot és egy normál kakaós lepényt. Apum szedett magának mindkét sütiből, mert azt hitte, hogy két különböző és fel se tűnt neki a különbség. :D



Tésztához:
1 kicsi tojás
12,5 dkg gyümölcscukor
2,5 dkg olvasztott vaj vagy margarin 
1,25 dl tej
2 dkg kakaó 
12,5 dkg tönkölyliszt 
1/2 cs sütőpor 

Töltelékhez:
diétás baracklekvár
+ kókuszreszelék 

A tojást a cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk az olvasztott vajat, a kakaót és a tej felét. Alaposan elkeverjük. Hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet és a maradék tejet. Jól kidolgozzuk.
Sütőpapírral bélelt 18 cm-es kapcsos tortaformába öntjük a tésztát és előmelegített sütőben közepes hőfokon kb. 25-30 percig sütjük.
A piskótát kihűtjük, majd kettévágjuk, megkenjük a lekvárral a két piskóta közt és a felső piskóta tetejét is, végül megszórjuk kókuszreszelékkel.

2013. március 18., hétfő

Sütivásár egy jó ügy érdekében :)

Falatozásra fel! :)
Kedves Blogolvasóim!

Az ELTE-PPK elsőéves játék- és szabadidő-szervező szakos hallgatói jótékonysági sütivásárt rendeznek 2013.03.21-én 12-18h között a Kazinczy utcai épület aulájában.
A befolyt összeget a budapesti Hajléktalan Óvoda gyermekeire fordítjuk. Rövidtávú terveink között szerepel a gyerekeknek két játékos húsvéti program szervezése, illetve hosszútávon szeretnénk a gyerekek utazását anyagilag biztosítani, hogy amikor más programokra, eseményekre meghívják őket, akkor el is tudjanak rá menni.

Ha szeretnéd támogatni a kezdeményezésünket, akkor csütörtökön délután látogass el a KAZY (Kazinczy utca 23- 27) aulájában tartott becsületkasszás vásárunkra, ahol sütit és teát is fogyaszthatsz!

Ha van otthon felesleges mese könyved, színes ceruzád, gyurmád, vagy bármilyen eszközöd, amit egy gyerek még imádhat, hozd magaddal!

További információkért írj az adomanygyujtes@gmail.com címre.

Hozd magaddal barátodat, barátnődet is! :)

MEGOSZTANI, MEGHÍVNI ÉR! :) ;)
Többek között az általam készített kuszkockát is megkóstolhatják azok, akik ellátogatnak hozzánk és még mellette a csoporttársaim is sok-sok finomsággal várnak benneteket!
 

2013. március 14., csütörtök

Barbie torta

Végül, de nem utolsó sorban, íme a hétvégén készített harmadik szülinapi torta, és egyben életem első Barbie tortája. :) Ez a torta a 8 éves unokahúgomnak készült, és nagyon reméltem, hogy még nem nőtt ki az ilyesmiből. Szerencsére nem változott túl sokat azóta, mióta legutóbb találkoztunk és olyan aranyos volt, hogy nézegette, csodálta a tortáját, miközben állandóan azt kérdezgette, hogy ezt tényleg én csináltam-e neki.? Nagyon édes volt, egy hatalmas szeletet elpusztított a tortából (kb. kétszer akkorát, mint a felnőttek), utána pedig végig az újdonsült Barbiejával játszott. :) A torta aljához egy márványkuglófot sütöttem, a tetejére pedig piskótát szúrtam ki különböző méretű edényekkel, bögrékkel és müzlis tálkával, végül mindezt csokikrémmel megtöltöttem és fondanttal díszítettem.


az ünnepelt a tortájával :)

a ruha Barbie nélkül


 és így nézett ki belülről

A torta aljához/ a kuglófhoz:

4 tojás
25 dkg kristálycukor
20 dkg finomliszt
1 sütőpor
1 csipet só
1 dl étolaj
1 dl víz
1 citrom reszelt héja
1 púpozott ek kakaópor

Piskótához:
8 tojás
8 ek liszt
8 ek cukor

Krémhez:
2 cs. csokis pudingpor
7,5-8 dl tej
9 ek cukor
250 g margarin

Díszítéshez:
fehér fondant
rózsaszín fondant
fodorkiszúró

Legelőször a krémet készítjük el, hogy legyen ideje kihűlni. Ehhez 5 dl tejet felteszünk forrni 9 ek cukorral, közben pedig a maradék tejben csomómentesre keverjük a pudingport. Forrás után hozzákeverjük a tejhez a pudingot, és megfelelő sűrűségűre főzzük. Miután kihűlt a puding, alaposan összedolgozzuk az előzőleg habosra kikevert margarinnal.
Majd a kuglófot sütjük meg, ehhez a sütőt előmelegítjük 150°C-ra.
A tojássárgáját a kristálycukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk az olajat és a vizet, majd beleszórjuk a citromhéjat is.
A lisztet összekeverjük a sütőporral, a sóval és az előzőekhez adjuk.
A tojásfehérjét kemény habbá verjük és óvatosan a többihez keverjük. A kuglófformát kivajazzuk, kilisztezzük és a tészta 2/3 részét beleöntjük.
A maradékba belekeverjük a kakaót (ha túl sűrű lenne, akkor egy kis vízzel hígítjuk , majd ezt a világos massza tetejére csurgatjuk. Egy villával bele-bele szurkálunk, hogy foltos legyen a tészta.
Kb. 50 perc alatt készre sütjük, de mielőtt kivennénk a sütőből tűpróbával ellenőrizzük. 
Amíg a kuglófunk hűl, elkészítjük a piskótát. Ehhez először különválasztjuk a tojásokat, és a fehérjét a cukorral kemény habbá verjük. Ha ez kész, óvatosan hozzákeverjük először a tojássárgákat, majd a lisztet is. A tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, majd 180 °C-ra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük. Miután kivettük a sütőből, és kihűlt a piskóta, összeállítjuk a tortát.
Ehhez először is félbe vágjuk a kuglófot, és ha kell, egyenesre vágjuk az alját. Majd a piskótából megfelelő kiszúrók hiányában különböző nagyságú edények, müzlis tálak és bögrék segítségével köröket vágunk ki. A tésztákat egymásra rakjuk, és ha kell, késsel alakítunk rajtuk, hogy úgy nézzen ki, mint egy valódi szoknya. Miközben kiszúrjuk a köröket, időnként (kis lyukakat kialakítva rajtuk) "belepróbáljuk" a Barbiet, hogy megfelelő nagyságú legyen a szoknya rész.
Ha minden tésztát méretre alakítottunk, egyesével megkenjük, és egymásra rakosgatjuk őket, majd végük kívülről is bevonjuk a krémmel, hogy megtapadjon majd rajta a fondant. Ezután hűtőbe tesszük a félkész tortát, hogy megdermedjen a krém. (Én egy egész éjszakán át ott tároltam, és csak az ünnepség napján díszítettem fel a fondanttal.
Mikor már úgy látjuk, hogy megszilárdult a krém, kinyújtjuk a fondantokat. Először a fehér fondant nyújtsuk ki, ha lehet ne túl vékonyra, kb. 1 cm vastagra (sajnos nekem kevés lett a fondant, és egy kicsit vékonyabbra kellet nyújtanom, ami meg is látszik a torta elején, de legközelebb már tudni fogom, hogy erre figyelni kell, és ha kell, kétszer ennyi fondant gyúrok be, ami utána se vész kárba, mert remekül eláll a fagyóban akár hónapokon át is). Az egész tortát bevonjuk a fehér fondanttal, majd a rózsaszínt is kinyújtjuk és fodor kiszúró segítségével elkészítjük a díszt. Persze bárhogy lehet díszíteni, de én nem rég vettem ilyen kiszúrót, és itt volt az alkalom, hogy végre kipróbáljam. :) A rózsaszín fondant kicsit bevizezzük ecsettel, majd a kívánt alakzatban, helyre felhelyezzük a fehér fondantra. Ha van még kedvünk, és nem untuk meg, akkor a maradék fondantból különböző kiegészítőket is készíthetünk Barbienak. Én például a"adtam" rá nyakláncot, karkötőt, hajbavalót, és egy kis virágdíszt is tettem a szoknyájára.

2013. március 12., kedd

Karamelltorta

A hétvégén készült második tortát a húgom szülinapjára sütöttem. A kívánságára kívül-belül karamelles tortát készítettem. A torta tetejét összetört grillázzsal díszítettem, viszont arról külön még nem tudok posztolni, mert ez anyum és hugi érdeme, de ígérem, minél hamarabb elsajátítom a grillázskészítés minden csínját-bínját! :P






Piskótához:
3*3 tojás
3*3 ek cukor
3*2 ek liszt
3*1 ek karamelles pudingpor

Krémhez:
2 cs karamelles pudingpor
250 g margarin
7,5 dl tej
8 ek cukor

Díszítéshez:
apróra tört grillázs
darált dió



Először a krémet készítjük el. Ehhez egy lábasban 8 ek cukorral felforralunk 5 dl tejet, közben a maradék tejben csomómentesre keverjük a pudingport. Miután felforrt a tej, hozzákeverjük a pudingot, majd addig főzzük, míg megfelelő sűrűségű nem lesz. Ha elkészült, hűlni hagyjuk. Mikor kihűlt a puding, az előzőleg habosra kikevert margarinhoz keverjük.
A piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét a cukorral kemény habbá verjük, majd óvatosan hozzákeverjük a sárgákat, majd a lisztet és 1 ek karamelles pudingport. A masszát egy 26 cm-es, sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt készre sütjük. Ezt a műveletet még kétszer ismételjük meg, hogy 3 lap piskótát kapjunk.
Mikor kihűlt a piskóta, egy tálcára elkezdjük rétegezni piskóta-karamellkrém-piskóta-karamellkrém-piskóta sorrendben. Végül a tortát kívülről is körbekenjük a karamellkrémmel. Mielőtt feldíszítenénk a torta tetejét, az oldalát megszórjuk darált dióval. (De ezt akár el is hagyhatjuk) A tetejét habzsák segítségével tetszőleges módon díszítjük, majd utolsó lépésként megszórjuk apróra zúzott grillázzsal.

2013. március 10., vasárnap

Heineken söröskupak torta

Ismét eljött a március, és ezzel egy időben a család három tagja is egy évvel idősebb lett. A tavalyi fényképezőgép torta, puncstorta és csokileveles, epres csokitorta után idén is valamilyen személyes tortával szerettem volna meglepni az ünnepelteket. Először húgom barátját lephettem meg ezzel a Heinekenes söröskupakra hasonlító tortával. A visszajelzés alapján tetszett és ízlett is mindenkinek; remélem nektek, a blogom olvasóinak is hasonlóképp elnyeri majd a tetszéseteket. :)




Piskótához:
2*3 tojás
2*3 ek cukor
2*3 ek liszt

Csokikrémhez:
1 cs étcsokoládés pudingpor
4 dl tej
5 ek cukor
125 g margarin

Díszítéshez:
sötét zöldre színezett fondant
piros fondant
fehér fondant

Először a krémet készítjük el. Ehhez egy lábasban 5 ek cukorral felforralunk 3 dl tejet, közben a maradék tejben csomómentesre keverjük a pudingport. Miután felforrt a tej, hozzákeverjük a pudingot, majd addig főzzük, míg megfelelő sűrűségű nem lesz. Ha elkészült, hűlni hagyjuk. Mikor kihűlt a puding, az előzőleg habosra kikevert margarinhoz keverjük.
A piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét a cukorral kemény habbá verjük, majd óvatosan hozzákeverjük a sárgákat, majd a lisztet. A masszát egy 26 cm-es, sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt készre sütjük. Ezt a műveletet még egyszer ismételjük meg, hogy 2 lap piskótát kapjunk.
Mikor kihűlt a piskóta, egy tálcára elkezdjük rétegezni a piskóta-csokikrém-piskóta sorrendben. Végül a tortát kívülről is körbekenjük a csokikrémmel, hogy megtapadjon benne a fondant. 
Ezután kinyújtjuk a sötétzöld fondant, beburkoljuk vele a tortát, és a szélét kézzel összecsippentjük, hogy megkapja a söröskupak oldalán levő "barázdákat". Ezután betűkiszúróval kiszúrjuk a betűket (vagy ha nincs ilyen eszközünk, akkor kés segítségével vágjuk ki őket a fondantból), középre egy fehér kört szaggatunk és egy piros csillagot. Ha mindent kiszúrtunk, a fondant "díszítést" benedvesítjük, és ráhelyezzük a sötétzöld alapra.

2013. március 3., vasárnap

Tönkölylisztes tejes pite

Ma valami könnyen és gyorsan elkészíthető édességre vágytam, ezért tejes pitét készítettem. Nálunk osztatlan sikert aratott, remélem te is kipróbáljátok. :) A nosalty-n található recept alapján sütöttem annyi változtatással, hogy tönkölylisztet és gyümölcscukrot használtam.



Hozzávalók:

4 tojás
20 dkg gyümölcscukor
30 dkg tönkölyliszt
1 l zsírosabb tej
1 csipet só
vaj (a tepsi kikenéséhez)
lekvár 
A tojásokat, a sót és a cukrot jó habosra kikeverjük. Apránként hozzáadjuk a lisztet, majd a tejet és csomómentesen elkeverjük. Tulajdonképpen egy sűrű palacsintatésztát kapunk.
Vastagon kivajazott gáztepsibe öntjük a tésztát és 190 fokra előmelegített sütőben sütjük kb. 10 percig, majd a következő félórában 160-170 fokon, amíg a teteje szépen meg nem pirul. Fontos, hogy ne legyen a tészta túl magas ( csak kb. 1-2 cm), mert akkor könnyen nyers maradhat a közepe.
Lekvárral tálaljuk.