2012. november 30., péntek

Focipálya torta

Egy újabb megrendelést kaptam hétvégére, ezúttal egy fociszerető kisfiúnak a 12. szülinapjára kellett focipálya tortát készítenem. Belülről az ünnepelt kedvencével, feketeerdő krémmel van töltve. Remélem tetszik majd neki. :)


Piskótához:
2*6 tojás
2*6 ek cukor
2*4 ek liszt
2*2 ek kakaópor

Csokikrémhez:
2 cs étcsokis pudingpor
7 dl víz
9 ek cukor
250 g margarin

Meggyzseléhez:
6 dl meggylé (+ ha nincs 6 dl, akkor egészítsük ki vízzel)
1 üveg meggybefőtt
2 cs vaníliás pudingpor

Díszítéshez:
zöld és fehér fondant
fekete ételfesték toll

Először a csokikrémet készítjük el. Ehhez 5 dl vizet felteszünk főni a cukorral, közben a maradék vízben csomómentesre keverjük a pudingport. Miután felforrt a víz, hozzákeverjük a pudingot, majd addig főzzük, míg megfelelő sűrűségű nem lesz. Ha elkészült, hűlni hagyjuk. Miután kihűlt a puding, az előzőleg habosra kevert margarinhoz adjuk, majd jól kikeverjük. 
A meggyzselénél is az előzőekhez hasonlóan járunk el, csak itt 4 dl víz és meggylé keverékét tesszük fel forrni, a maradék folyadékban pedig elkeverjük a pudingot, majd megfelelő sűrűségűre főzzük. Mikor kész, elzárjuk alatta a gázt, és belekeverjük a meggyszemeket is.
A piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét a cukorral kemény habbá verjük, majd óvatosan hozzákeverjük a sárgákat, majd a lisztet. A masszát egy sütőpapírral bélelt gáztepsibe öntjük, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt készre sütjük. Ezt a műveletet még egyszer ismételjük meg.
Mikor kihűlt a piskóta, mindkét tepsi piskótát osszuk fel 2/3-ad 1/3-ad arányban. A két 1/3-ad rész piskótát fogjuk középső lapként használni. 
Egy tálcára elkezdjük rétegezni piskóta-meggyzselé-piskóta-csokikrém-piskóta sorrendben. Majd kívülről is kenjük le a tortát vékonyan csokikrémmel, hogy megtapadjon majd a fondant.
Először a zöld fondant nyújtjuk ki jó vékonyan, majd beburkoljuk vele az egész tortát. Ezután a fehér fondantból kb fél cm-es csíkokat vágunk (vagy ha nem vagyunk biztosak a kézügyességünkben, a tésztavágót is segítségül hívhatjuk).
A fehér csíkokból rakjuk ki a pálya vonalait. A maradék fehér fondant gyúrjuk labdává, és fekete ételfesték tollal rajzoljuk meg a labda mintáját. (sajnos ezt asszem még gyakorolnom kéne :( )

2012. november 17., szombat

Sörkorcsolya

Az egyik tanítványom anyukájától kaptam ezt a receptet, amit a családom rögtön megszeretett.


Tésztához:
25 dkg margarin
25 dkg finom liszt
25 dkg rétes liszt
2 dl tej
2 mk sütőpor
2 mk só

Töltelékhez:
25 dkg margarin
35 dkg trappista sajt
2 mk só
2 mk fokhagymapor
2 mk piros paprika

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, 4 felé osztjuk, majd 15 percre hűtőbe rakjuk. Közben a töltelék hozzávalóit is kikeverjük.
Miután kivettük a hűtőből a tésztát, egyenként 1-2 mm vastag téglalapokká nyújtjuk. A kinyújtott tésztákat megkenjük a krémmel, majd szorosan felcsavarjuk tekercsekké, folpackba csavarjuk és minimum egy éjszakára fagyasztóba rakjuk.
A fagyasztóból kivett rudakat mikor még kemények, de már nem fagyosak, vékonyan felvágjuk és kimargarinozott (lisztezni nem kell!) tepsibe rakosgatva 180 fokra előmelegített sütőben kb 8-10 perc alatt készre sütjük.

2012. november 14., szerda

Nyári gyümölcslepény

Ezt a sütit még nyáron sütöttem, csak valahová elkevertem a receptjét, és most sikerült megtalálnom. :) A Dr. Oetker: A sütés öröme című könyvben levő Gyors szilváslepény receptjét alakítottam át egy kicsit.


Tésztához:
125 g liszt
1 csapott tk sütőpor
125 g cukor
1 cs vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
125 g vaj/margarin
2 tojás

Töltelékhez:
gyümölcs (nálam szilva és barack)

Morzsához:
150 g liszt
100 g cukor
100 g vaj/margarin

A tészta hozzávalóit alaposan összedolgozzuk, majd sütőpapírral bélelt 26 cm-es tortaformába simítjuk.A tésztát kirakjuk a megmosott és kimagozott gyümölcsökkel. 
A morzsához a hozzávalókat kézzel összedolgozzuk, majd a gyümölcsökre szórjuk. A lepényt 160 fokra előmelegített sütőben kb. másfél órán át sütjük. (az eredeti recept szerint elég neki 50 perc, de nekem tűpróba után még nagyon ragacsos volt a tészta, ezért tovább sütöttem)

2012. november 13., kedd

Citrommázas szelet

Ma egy könnyen és gyorsan elkészíthető süti receptjét szeretném megosztani veletek, ami nálunk nagy sikert aratott. :) A receptet a Dr. Oetker: A sütés öröme című könyvben találtam.


Tésztához:
350 g vaj/margarin
350 g cukor
2 citrom reszelt héja
5 tojás
275 g liszt
120 g étkezési keményítő
2 csapott tk. sütőpor

Mázhoz:
250 g porcukor
kb 7 ek citromlé

A vajat/margarint robotgéppel, a legmagasabb fokozaton habosra keverjük. Apránként belekeverjük a cukrot és a reszelt citromhéjat is. Addig keverjük, amíg homogén krémet nem kapunk. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat és mindegyikkel külön-külön kikeverjük.
A krémhez apránként hozzászitáljuk a lisztet, az étkezési keményítőt és a sütőport, és jól elkeverjük. A tésztát sütőpapírral bélelt gáztepsibe simítjuk és 160 fokra előmelegített sütőben kb. 25 percig sütjük. (Tűpróba!)
A mázhoz a porcukrot a citromlével összekeverjük, majd a még forró tésztára kenjük. 

2012. november 4., vasárnap

Amerikai palacsinta

Nyáron a húgom kint dolgozott Salzburgban és az egyik ottani munkatársától kapta ezt a fincsi palacsinta receptet. Ha esetleg már unjuk a sima palacsintát, rengeteg dologgal meg lehet tölteni. Én pl most a sima mellett csináltam csokisat, birsalmásat és lekvárosat is.



Tésztához:
6 tojás
24 dkg liszt
2 kk sütőpor
3 dl tej
1 csipet só

+ kevés olaj
+ lekvár, csoki, birsalmasajt, ...

A tojásokat szétválasztjuk, majd a fehérjét a csipetnyi sóval kemény habbá verjük. Egy másik tálban a többi hozzávalót csomómentesre keverjük, majd óvatosan hozzáadjuk a fehérjehabot. Egy serpenyőt vékonyan olajozzunk ki, majd evőkanálnyi halmokat rakva a tésztából süssük ki a palacsintákat. Ha valamilyen tölteléket is szeretnénk bele rakni, akkor miután belekerült az egy ek tészta a serpenyőbe, rakjuk rá a csokit, lekvárt, stb-t, majd ezt fedjük be még egy ek tésztával. A palacsintákat közepes lángon süssük aranybarnára.

2012. november 3., szombat

Süticsata

Ma kivételesen nem receptet hoztam, hanem a segítségeteket szeretném kérni. A femina.hu meghirdetett egy játékott süticsata néven, ahova feltöltöttem a receptjeimet, és arra szeretnélek kérni, hogy szavazzatok rájuk, hátha nyerhetek. Szavazni minden receptre november 1 és 30. között naponta tudtok, és amellett, hogy esetleg én, mint receptfeltöltő nyerhetek, a szavazók közt is 20 darab szilikonos készlet (ecset és lapát) kerül kisorsolásra. 

A receptjeim, amivel beneveztem a játékra:
3. Barackos vaníliatorta: 
4. Vonatos "welcome home" torta: 
5. Mascarponés csokitorta: 
6. Terítős torta rózsával: 
7. Mini mascarponés vaníliatorta fondant rózsával: 
8. Hamis Rigó Jancsi muffin: 
9. Szezámmagos perec: 
10. Mini marcipános, mascarponés csokitorta


Előre is köszönöm szépen a segítségeteket! :)


2012. november 1., csütörtök

Mini marcipános, mascarponés csokitorta

Tegnap elkészítettem a mascarponés csokitorta kistestvérét, amit mini marcipános, mascarponés csokitortának kereszteltem. :)


Piskótához:
3*2 tojás
3*2 ek cukor
3*2 ek liszt

Krémhez:
125 ml tejszín
200 g étcsoki
250 g mascarpone 

+ marcipán

Díszítéshez: 
kakaópor
fehér csokival töltött roletti
marcipán + olvasztott étcsoki

Először a krémet készítjük el. Ehhez a tejszínt feltesszük főni, majd miután felforrt, elzárjuk alatta a gázt és beletördeljük a csokit és az egészet addig keverjük, amíg teljesen egynemű nem lesz, majd hűlni hagyjuk. Közben habosra keverjük a mascarponét és hozzáadjuk a kihűlt ganache krémet (csoki+tejszín).
A piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét a cukorral kemény habbá verjük, majd óvatosan hozzákeverjük a sárgákat, majd a lisztet. A masszát egy 18 cm-es, sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt készre sütjük. Ezt a műveletet még kétszer ismételjük meg, hogy 3 lap piskótát kapjunk.
A marcipánból 2 akkora kört nyújtunk mint a piskóta. Mikor kihűlt a piskóta, egy tálcára elkezdjük rétegezni piskóta-krém-marcipán-piskóta-krém-marcipán-piskóta-krém sorrendben. A torta oldalát kirakjuk rolettivel, majd kötünk köré egy szalagot, a tetejét pedig megszórjuk kakaóporral, illetve sima és csokiba mártott marcipángolyókkal díszítjük.