2012. október 31., szerda

Hamis Rigó Jancsi muffin

Az ötletet ehhez a sütihez a nosaltyn találtam. Az ott szereplő tészta és máz receptjét megtartottam, viszont a krémen változtattam, és mascarponés csokikrémmel töltöttem meg a muffinokat.


Tésztához:
10 dkg liszt
1/2 kk sütőpor
2 dkg kakaópor (cukrozatlan)
4 tojás
12 dkg porcukor
csipet só


Krémhez:

20 dkg étcsokoládé 
1 dl habtejszín
250 g mascarpone

Mázhoz:
15 dkg étcsokoládé
1 kk olaj




A krémhez felolvasztjuk felforraljuk a tejszínt, majd hozzáadjuk a csokit, és addig keverjük, amíg teljesen fel nem olvad benne. Megvárjuk, míg kihűl és hűtőbe tesszük.
A tésztához a tojássárgákat habosra verjük a cukor kétharmadával. A tojásfehérjéket keményre verjük, a végefelé hozzáadjuk a maradék cukrot. A lisztet összeszitáljuk a kakaóporral, belekeverjük a sütőport.
A cukros tojássárgákhoz forgatjuk óvatosan a tojáshabot, és vigyázva belekeverjük a lisztes egyveleget is.
A muffintepsi mélyedéseit papírkapszlikkal béleljük, elosztjuk bennük a masszát és légkeverésen 175 fokra előmelegített sütőben kb. 16 perc alatt megsütjük (tűpróba!).
A kihűlt muffinok tetejét 1,5-2 cm vastagan levágjuk.
A krémhez a mascarponét habosra verjük, majd hozzákeverjük a csokis tejszínt is. Habzsákból a lefejezett muffinokra nyomjuk a krémet.
A csokimázhoz a csokit és az olajat mikróban megolvasztjuk, majd a muffintetőket belemártjuk a csokiba.
Nincs más hátra, mint a muffinok tetejét a helyükre tenni és megvárni, míg megszilárdul a csokimáz.
Tálalásig hűtőben tartjuk.


2012. október 27., szombat

Mini mascarponés vaníliatorta egy újabb rózsával

Hát igazándiból, most nem ünnepeltünk semmilyen különleges alkalmat, mégis úgy éreztem, hogy ezt a tortát el kell készítenem alkalom ide vagy oda :) És mivel a múltkori terítős tortánál úgy megszerettem, ismét készítettem egy fondant rózsát.





Piskótához:
3*2 tojás
3*2 ek cukor
3*2 ek liszt

Vaníliakrémhez:
2 cs vaníliás pudingpor
7 dl tej
8 ek cukor
250 g mascarpone

Díszítéshez:
fehér fondant
rózsaszín lüszter
cukorgyöngy

Először a krémet készítjük el. Ehhez 4 dl tejet felteszünk főni a cukorral, közben a maradék tejben csomómentesre keverjük a pudingport. Miután felforrt a tej, hozzákeverjük a pudingot, majd addig főzzük, míg megfelelő sűrűségű nem lesz. Ha elkészült, hűlni hagyjuk. Mikor kihűlt a puding, az előzőleg habosra kikevert mascarponéhoz keverjük.
A piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét a cukorral kemény habbá verjük, majd óvatosan hozzákeverjük a sárgákat, majd a lisztet. A masszát egy 18 cm-es, sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 10-15 perc alatt készre sütjük. Ezt a műveletet még kétszer ismételjük meg, hogy 3 lap piskótát kapjunk.
Mikor kihűlt a piskóta, egy tálcára elkezdjük rétegezni piskóta-krém-piskóta-krém-piskóta-krém sorrendben, de hagyjunk bőven krémet a díszítéshez is. A tortát a maradék krémmel, és cukorgyönggyel tetszés szerint díszítjük.
A rózsához a fehér fondantot porcukros felületen kinyújtjuk, majd pogiszaggatóval köröket szaggatunk, kicsit sziromszerűre formázzuk, majd hagyjuk kiszáradni egy kicsit, hogy összeállításkor stabilak legyenek a szirmok. A rózsa középső sziromhoz az egyik kört összesodorjuk, majd a többi szirmot egyesével bevizezzük, és körkörösen haladva kialakítjuk a virágot. A végén a rózsát belemártjuk a lüszterbe, majd ecsettel egyenletesen elosztjuk rajta a port.

2012. október 14., vasárnap

Terítős torta rózsával

Nagymamám névnapjára készítettem ezt a tortát, ami számomra is tele volt újdonságokkal, hiszen terítővel nyomtam a fondantra mintát, illetve elkészítettem az első fondant rózsámat is. :)


az első rózsám száradás közben




Piskótához:
3*2 tojás
3*2 ek cukor
3*2 ek liszt

Vaníliakrémhez:
1 cs vaníliás pudingpor
3,5 dl tej
5 ek cukor
125 g margarin

Díszítéshez:
fehér fondant
kék fondant
horgolt terítő

Először a krémet készítjük el. Ehhez 2 dl tejet felteszünk főni a cukorral, közben a maradék tejben csomómentesre keverjük a pudingport. Miután felforrt a tej, hozzákeverjük a pudingot, majd addig főzzük, míg megfelelő sűrűségű nem lesz. Ha elkészült, hűlni hagyjuk. Mikor kihűlt a puding, az előzőleg habosra kikevert margarinhoz keverjük.
A piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét a cukorral kemény habbá verjük, majd óvatosan hozzákeverjük a sárgákat, majd a lisztet. A masszát egy 18 cm-es, sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 10-15 perc alatt készre sütjük. Ezt a műveletet még kétszer ismételjük meg, hogy 3 lap piskótát kapjunk.
Mikor kihűlt a piskóta, egy tálcára elkezdjük rétegezni piskóta-krém-piskóta-krém-piskóta-krém sorrendben. A fehér fondant kinyújtjuk akkorára,hogy be tudjuk burkolni vele a tortát. A kék fondant is kinyújtjuk, majd mikor már kellően vékony, aláteszünk egy horgolt terítőt, és azon nyújtjuk egy kicsit a fondant. Mikor elvégeztük ezt a műveletet, óvatosan eltávolítjuk a terítőt, és a minta mentén körbevágjuk a fondant. A tortán levő fehér fondant ecsettel benedvesítjük, majd rárakjuk a kék fondant. A fehér fondant maradékát porcukros felületen szintén kinyújtjuk, majd pogiszaggatóval köröket szaggatunk, kicsit sziromszerűre formázzuk, majd hagyjuk kiszáradni egy kicsit, hogy összeállításkor stabilak legyenek a szirmok. A rózsa középső sziromhoz az egyik kört összesodorjuk, majd a többi szirmot egyesével bevizezzük, és körkörösen haladva kialakítjuk a virágot.

2012. október 8., hétfő

Kráter sütemény

Hétvégén vendégség volt nálunk és ebből az alkalomból szombaton Kráter süteményt és krémest sütöttem.



Tésztához:
5 tojás
25 dkg cukor
1 cs vaníliás cukor
1 dl tej
1 dl olaj
2 ek kakaópor
25 dkg liszt
1 cs sütőpor

Pudinghoz:
2 cs vaníliás pudingpor
9 dl tej
9-10 ek cukor (ízlés szerint)

Mázhoz:
1 nagy doboz tejföl
4 ek porcukor
1 cs vaníliás cukor

Először a pudinghoz felrakunk 6 dl tejet főni a cukorral, közben a maradék tejben csomómentesre keverjük a pudingot. Miután felforrt a tej, hozzákeverjük a pudingos tejet, és jó sűrűre főzzük. Mikor úgy érezzük, hogy jó az állaga (kb 5 perc főzés után), félrerakjuk hűlni a pudingot.
A tésztához a tojásokat szétválasztjuk és a fehérjéket kemény habbá verjük. Egy másik tálban a sárgákat kikeverjük a cukorral és a vaníliás cukorral. Lassan hozzáadjuk a tejet, az olajat, majd kisebb adagokban a liszttel elkevert sütőport és kakaóport. A tésztát sütőpapírral bélelt gáztepsibe öntjük, majd a tésztába vizes kiskanállal beleszaggatjuk a kihűlt pudingot. A sütit 180 fokra előmelegített sütőben kb 20 perc alatt készre sütjük. (tűpróba!)
A mázhoz a tejfölt kikeverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd a még meleg sütink tetejére kenjük.