2012. augusztus 25., szombat

Méteres süti és kókuszgolyó

Ebben a bejegyzésben annak a két sütinek a receptjét szeretném megosztani veletek, amit még a hugi kérésére a ballagására készítettem. Nálunk nagy sikere volt, remélem nektek is elnyeri majd a tetszéseteket és minél többen elkészítetek majd. :)


Méteres süti:

Tésztához:
4 tojás
26 dkg porcukor
8 ek meleg víz
10 ek olaj
26 dkg rétesliszt
fél cs. sütőpor
1,5 kanál kakaópor

Krémhez:
3 dl tej
1 cs puncs ízű pudingpor
125 g margarin
7,5 dkg porcukor
kevés rum (ízlés szerint)

Csokimázhoz:
20 dkg porcukor
6 dkg vaj/margarin
2 dkg kakaópor
kb 4 ek forró víz

A méteresnél és általában a legtöbb sütinél érdemes legelőször a krémet elkészíteni, hogy legyen ideje kihűlni. Ehhez felteszünk 2,5 dl tejet főni. Közben csomómentesre keverjük a maradék tejben a pudingporokat, majd miután felforrt a tejünk, hozzáöntjük a pudingporos tejet is, és addig keverjük, amíg be nem sűrűsödik. Ezután levesszük a gázról a pudingot, és félrerakjuk hűlni. Közben a porcukrot a margarinnal habosra keverjük, majd hozzákeverjük a kihűlt pudingot és a tetszőleges mennyiségű rumot is.
A piskótához kettéválasztjuk a tojásokat, és a fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. A sárgáját kikeverjük a porcukorral, hozzáadjuk a meleg vizet, az olajat, a sütőporral összekevert lisztet, majd óvatosan a tojások fehérjéből vert habot is. A tésztát két egyenlő részre osztjuk, felét sárgán hagyjuk, a másik felébe belekeverjük a kakaóport. A tésztát 2 kimargarinozott, lisztezett őzgerinc formában készre sütjük.
Amíg a piskóta kihűl, elkészítjük a csokimázat. Ehhez a porcukrot kikeverjük a vajjal, majd beletesszük a kakaóport és annyi forró vizet, hogy egy kenhető masszát kapjunk. (Ha esetleg csomós maradna a csokimáz, akkor tegyük fel a gázra, és melegítsük össze a hozzávalókat.)
A kihűlt tésztákat felszeleteljük, az oldalát megkenjük a krémmel és felváltva (egy sima - egy kakaós tészta) összeragasztjuk őket. A kész rudakat bevonjuk csokimázzal, majd hűtőbe rakjuk dermedni. 
A méterest ferdén szeletelve tálaljuk.

Kókuszgolyó:

fél kg darált keksz
1 margarin
3 ek kakaópor
4-5 ek porcukor
rum (ízlés szerint)
tej (annyi kell a masszához, hogy jól formázható tésztát kapjunk)
kb 3 ek eperdzsem
kókuszreszelék

A hozzávalókat a kókuszreszelék kivételével összegyúrjuk, majd vizes kézzel kicsi gombócokat formázunk belőle. (A közepébe meggyet is tehetünk.) A kész gombócokat kókuszreszelékbe forgatjuk, majd megpróbáljuk hűvös helyre csempészni a családtagok elől a kókuszgolyókat, hogy kitartsanak a vendégek érkezéséig. (Sajnos néha ez a legnehezebb része, mert hát olyan jó már az illatuk is, hogy nehéz nekik ellenállni :P )