2012. április 28., szombat

Römis torta

Hát mit ne mondjak, nehéz szülés volt ez a torta, és azt hiszem egy ideig tuti franciakártyákkal fogok álmodni ... De a nagypapám arcán megjelenő meglepetés és öröm mindenért kárpótol. Holnap ünnepeljük a papi 74. szülinapját, ez alkalommal szeretném őt meglepni. Az ötletet az adta, hogy nagypapámék akár napi 2-3 órát is képesek römizni, annyira szeretik. Gyertya helyett lapkombinációkkal jeleztem az évei számát. :)





Piskóta:
3*3 tojás
3*3 ek cukor
3*3 ek liszt

Krémhez:
2 cs vaníliás pudingpor
6 dl tej
7 ek cukor
250 g margarin
 + ananász
+ fondant; fekete és piros ételfesték

Először a krémet készítjük el. Ehhez 4 dl tejet felteszünk főni a cukorral, közben a maradék tejben csomómentesre keverjük a pudingport. Miután felforrt a tej, hozzákeverjük a pudingot, majd addig főzzük, míg megfelelő sűrűségű nem lesz. Ha elkészült, hűlni hagyjuk. Mikor kihűlt a puding, az előzőleg habosra kikevert margarinhoz keverjük.
A piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét a cukorral kemény habbá verjük, majd óvatosan hozzákeverjük a sárgákat, majd a lisztet. A masszát egy 26 cm-es, sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt készre sütjük. Ezt a műveletet még kétszer ismételjük meg, hogy 3 lap piskótát kapjunk.
Mikor kihűlt a piskóta, egy tálcára elkezdjük rétegezni a piskótát, krémet, erre szeletelt ananászt pakolunk, majd erre jön a piskóta, rá krém ananász, és az utolsó lap piskóta. Végül a tortát kívülről is körbekenjük a krémmel, hogy megtapadjon benne a fondant. Ezután jön a babra munka, mikor sablon segítségével pikk, treff, kör és karó jeleket vágunk ki a fondantból, majd 11 téglalapot kártyalap gyanánt. Ezeket tetszőleges módon, víz segítségével egymásra illesztjük, majd feldíszítjük velük a tortát. Hogy ne legyen üres az oldala, én oda is vágtam ki mind a négy színből 3-at. Végül ecsettel befestjük a mintákat, és felfestjük a számokat.





2012. április 26., csütörtök

Csokoládépuszedli

Végre akadt egy kis időm, és kipróbálhattam egy receptet Praliné Paradicsom nyereményjátékán nyert könyveimből. A sok finomság közül végül egy olyan receptet kerestem, ami gyorsan elkészíthető és nem mellesleg még finom is. Örömmel jelenthetem, hogy ez a recept mindkét kritériumomnak megfelelt. :) A receptet a Ropogós csokoládék kötetben találtam narancsos csokoládépuszedli néven, csak mivel nem volt itthon narancs, így azt ki kellett hagynom a receptből. 



85 g margarin
85 g porcukor
1 egész tojás
1 tojásfehérje
170 g liszt
2 g sütőpor
85 g étcsokoládé

A margarint habosra keverjük az átszitált porcukorral, majd hozzákeverjük a tojásokat is. A lisztet átszitáljuk a sütőporral, és a tésztához adjuk. A csokoládét vízgőz fölött megolvasztjuk, egy kicsit hűlni hagyjuk, majd ezt is belekeverjük a masszába. Sütőpapírral bélelt tepsire diónyi gombócokat rakunk a tésztából, majd 190 fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt készre sütjük.

Íme az én Csokoládés édességek kiskönyvtáram: 



2012. április 23., hétfő

Szilvás-körtés kosárkák

Ezeket a kis gyümölcsös kosárkákat még nyáron csináltam hugi névnapjára. Egyszerűen elkészíthető, könnyű sütemény, amihez az alapötletet a Sütemények könyve 2.-ben találtam.



Tésztához:
10 dkg margarin
10 dkg cukor
30 dkg liszt
2 tojássárgája
1-2 ek tejföl

Krémhez:
4 dl tej
1 cs vaníliás pudingpor
3 ek cukor

Tetejére:
szilva és körte (vagy bármilyen más idénygyümölcs)

A tészta hozzávalóit gyúrjuk össze, majd amíg a kosárka formákat kivajazzuk és lisztezzük, fóliába csomagolva rakjuk be a hűtőbe. Miután előkészítettük a formákat, a tésztát nyújtsuk ki 2-3 mm vastagságúra, szúrjunk ki belőle a formáknak megfelelő nagyságú korongokat, majd béleljük ki a kosárkákat. A szélüket kenjük meg tojásfehérjével és 180 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt süssük őket világos barnára. A tésztákat a formából kiborítva hagyjuk hűlni.
Közben a krémhez a szokásos módon elkészítjük a pudingot. 3 dl tejet felrakunk a 3 ek cukorral forrni, közben a pudingport a maradék 1 dl tejben csomómentesre keverjük. Mikor felforrt a tej, levesszük takarékra és hozzákeverjük a pudingos tejet, majd addig főzzük, míg besűrűsödik. 
Amíg a puding is kihűl, tetszőlegesen felkockázzuk a gyümölcsöket. Összeállításnál minden tésztakosárat zacskó/kanál segítségével megtöltünk pudinggal, és a tetejüket gyümölccsel díszítjük.


2012. április 21., szombat

Kókuszos-zabpelyhes keksz


20 dkg zabpehely
10 dkg teljes kiőrlésű liszt (rozs, búza)
1 cs sütőpor
1 tojás
5 ek méz
10 dkg margarin
kókusz

Elsőként elkeverjük a száraz alapanyagokat, hogy a sütőpor megfelelően eloszoljon.
Ezután hozzáadjuk a nedves alapanyagokat. Érdemes a margarint először mikróban megmelegíteni. Ezeket egy darabig kevergetjük, majd amikor darabossá válik a tészta, elkezdhetjük gyúrni.
Amikor végleg összeállt, ízlés szerinti méretű halmokat gömbölyítünk, majd kilapítva sütőpapírral kibélelt tálcára rakjuk őket.
180 fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt készre sütjük.

A receptet a nosaltyn találtam. 
 

2012. április 20., péntek

Palacsinta

Ma is egy könnyen és gyorsan elkészíthető finomságot hoztam. A palacsinta töltelékének csak a képzelet szab határt, megkenhetjük nutellával, sokféle lekvárral, vagy megszórhatjuk kakaóval, porcukorral,...


4 tojás
0,5 kg rétesliszt
0,5 l tej
0,3 l ásványvíz
1 kk só
1 ek cukor
1 ek olaj

A hozzávalókat alaposan keverjük össze, majd felforrósított, olajozott serpenyőben süssük ki a palacsintákat.

2012. április 19., csütörtök

Csokis muffin


24 muffinhoz:
10 dkg csoki apróra törve
15 dkg olvasztott margarin
15 dkg cukor
1 cs vaníliás cukor
2 tojás
3-4 ek tej
15 dkg liszt
1 cs sütőpor

A hozzávalókat alaposan kikeverjük, majd a kapszlival bélelt muffin formákat kétharmadáig megtöltjük a tésztával és 180 fokra előmelegített sütőben készre sütjük őket.

2012. április 17., kedd

Almás táska





Tésztához:
200 ml tej
50 g margarin
375 g liszt
1 cs szárított élesztő
50 g cukor
1 cs vaníliás cukor
1 csipet só
1 tojás


Töltelékhez:
500 g alma
50 g mazsola
40 g cukor
20 g margarin


Kenéshez:
tej


Mázhoz:
100 g porcukor
1 ek citromlé
10 g margarin


Először a kelt tésztát készítjük el. Ehhez a tejet megmelegítjük, és felolvasztjuk benne a margarint.
A lisztet tálba szitáljuk, a szárított élesztőt villával belekeverjük. Hozzáadjuk a többi alapanyagot, a meleg tejet és az ebben felolvasztott margarint is. Robotgéppel alacsony, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt sima tésztává dolgozzuk. A tésztát letakarva, meleg helyen addig kelesztjük, amíg kb duplájára nő.
A töltelékhez az almát megmossuk, meghámozzuk, felnegyedeljük és a magházát kiemeljük. A gyümölcs húsát apró kockákra vágjuk. Lábosba tesszük, hozzáadjuk a mazsolát, a cukrot és a margarint. Gyakori keverés mellett kis lángon, lefedve, 5 percig pároljuk, majd hűlni hagyjuk.
Mikor a tészta megkelt, lisztezett deszkán még egyszer átgyúrjuk, és vékonyra nyújtjuk. A tésztából 14 db 12 cm átmérőjű kört szúrunk ki. A tésztakorong egyik felére 1 ek tölteléket halmozunk, majd a tészta szélét tejjel megkenjük, és az üres tésztafelet ráhajtjuk a töltelékesre, a széleit pedig villával összenyomkodjuk. 
Az almás táskákat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, megkenjük tejjel (a tetejére szórhatunk mandulát is), és meleg helyen még egyszer addig kelesztjük, amíg láthatóan meg nem nő. Majd a tepsit sütőbe toljuk és 180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük.
Ha kisültek a táskák, sütőpapírral együtt rácsra húzzuk, és hűlni hagyjuk. Közben a mázhoz a porcukrot a citromlével és az olvasztott margarinnal kikeverjük, majd a még meleg almás táskákra kenjük.


A receptet Dr. Oetker A sütés öröme című könyvében találtam.

2012. április 15., vasárnap

Csokitorta (tejmentes)



Piskótához:
3*3 tojás
3*3 ek cukor
3*3 ek liszt

Krémhez:
50 dkg margarin
30 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
6 ek kakaópor

Díszítéshez:
csokidísz
kókuszreszelék

A piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét a cukorral kemény habbá verjük, majd óvatosan hozzákeverjük a sárgákat, majd a lisztet. A masszát egy 26 cm-es, sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt készre sütjük. Ezt a műveletet még kétszer ismételjük meg, hogy 3 lap piskótát kapjunk.
Míg a piskótánk hűl, a krém hozzávalóit jó alaposan kikeverjük.
A torta összeállítása piskóta-krém-piskóta-krém-piskóta-krém sorrendben történik. Az utolsó adag krémmel vonjuk be teljesen a tortát, de hagyjunk meg egy keveset a díszítéshez is. Mikor bevontuk a tortát, szórjuk meg kókuszreszelékkel, majd csillagcsöves habzsák és csokidíszek segítségével díszítsük a torta tetejét.

2012. április 14., szombat

Pillecukor

Ez a pillecukor isteni finom magában is vagy csokifondühöz :), de pl ezt szoktam alapul venni a már sokat emlegetett fondant bevonathoz is. 


150 g cukor
50 ml + 3 ek víz
1 ek méz
8 g zselatin
1 cs vaníliás cukor/ pár csepp vanília aroma
1 csipet só

Hempergetéshez:
1 ek kukorica keményítő
1 ek porcukor

Folpackkal kibélelünk egy 13*18 cm-es edényt, majd a folpackot bekenjük olajjal. Ezután a 3 ek vízben elkeverjük a zselatint, majd állni hagyjuk. Közben a cukrokat, a mézet és az 50 ml vizet felforraljuk. Miután felforrt, további 3-4 percig kis lángon forraljuk, míg kristálytiszta szirupot nem kapunk.
A forró szirupból egy keveset a zselatinhoz adunk és habverővel elkeverjük, majd hozzáadjuk a többi szirupot és a sót, és ha színezni akarjuk, akkor a pár csepp ételfestéket is. 6-7 percig alacsony fordulton, aztán 1-2 percig max fordulaton keverjük a masszát. Akkor lesz jó, ha megkeményedik és nyúlik. Ezután a habot a tálba öntjük. Beolajozunk egy másik folpackot is, és olajos felével befedjük a masszát, majd 2-3 órára a hűtőbe tesszük. Mikor letelt az idő, kivesszük, porcukorba mártott késsel felszeleteljük, végül porcukorral elkevert keményítőbe hempergetjük.

2012. április 13., péntek

Meggytorta

Ezt a meggytortát a szomszédnéni (aki egyben a 3. nagymamám is :) ) szülinapjára készítettem. Alapul a Citromtorta receptjét vettem, amit kicsit átalakítottam.



18 cm-es tortaformánál:
Piskótához:
3*2 tojás
3*2 ek cukor
3*2 ek liszt

Krémhez:
1-2 ek meggybefőttlé
2 dl tej
1 cs vaníliás pudingpor
2 tojássárgája
10 dkg cukor
15 dkg margarin
meggy

Díszítéshez:
meggy

A piskótalapokat most is 3 részletben sütöttem meg. A piskótához a tojásokat szétválasztjuk, majd a fehérjét a cukorral kemény habbá verjük. Ezután óvatosan hozzákeverjük a sárgáját, majd a lisztet is. A tésztát sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, majd 180 fokon 10-15 perc alatt készre sütjük.
A krémhez 1 dl tejet felrakunk főni, majd a maradék tejben a pudingport, a meggybefőtt levét, a tojássárgákat, meg a cukrot csomómentesre keverjük. (Én keverés helyett egy tupperwares rázókában szoktam összerázni a pudinghoz valókat.) Mikor felforrt a tej, belekeverjük a pudingos tejet, és folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük. Mikor kihűlt a puding, az előzőleg habosra kikevert margarinhoz keverjük.
Az összeállítás pikóta-krém-meggy-piskóta-krém-meggy-piskóta-krém sorrendben történik, az utolsó adag krémmel vonjuk be teljesen a tortát, de hagyjunk egy kicsit a díszítéshez is. A tetejéhez a maradék krémet  nyomózsákba töltjük és tetszőleges módon díszítjük a tortát. Majd végül a torta tetejét meggyszemekkel rakjuk ki.


2012. április 12., csütörtök

Darálós keksz

Egyszerű és nagyszerű kekszeket hoztam ma, amiket egyszerűen nem lehet megunni. :) Akinek nincs keksz-/húsdarálója vagy kekszkinyomója, az se csüggedjen, csak formázzon kis gombócokat a tésztából, és máris kész a fincsi süti.

darálós kakaós keksz

 "kinyomós" kekszek


kézzel készített keksz

70 dkg liszt
20 dkg porcukor
14 dkg margarin
4 tojás
1 cs sütőpor
1 cs vaníliás cukor
(kakaópor)

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, és ha kakaós kekszet szeretnénk készíteni, egy kevés kakaóport is hozzágyúrunk. Majd húsdarálón, kekszkinyomón kinyomjuk a kekszeket, végül tetszőleges módon díszítjük. (Én az utolsó képen látható kekszek közepébe meggyszemeket nyomtam.) A kekszeket 180 fokra előmelegített sütőben kb 10 perc alatt készre sütjük, majd rácsra rakjuk hűlni. 

2012. április 11., szerda

Citromtorta

Ezt a citromtortát először nyáron, anyum szülinapjára készítettem. Mivel mindenki dicsérte, még apum is, aki pedig nagyon kritikus :), ezért nagymamám szülinapjára is elkészítettem, ugyan akkor feleakkora tortát sütöttem 18 cm-es tortaformában. Csak ajánlani tudom ezt a receptet, amit a Sütemények könyve 2. részében találtam, hiszen könnyű, nem túl margarinos, citromos süteményt kapunk végeredményül.

 anyu tortája

mama mini tortája

26 cm-es tortaformánál:
Piskótához:
3*3 tojás
3*3 ek cukor
3*3 ek liszt

Krémhez:
3-4 ek citromlikőr
4 dl tej
2 cs vaníliás pudingpor
1 citrom
4 tojássárgája
20 dkg cukor
30 dkg margarin

Díszítéshez:
citromgerezdek

A piskótalapokat most is 3 részletben sütöttem meg. A piskótához a tojásokat szétválasztjuk, majd a fehérjét a cukorral kemény habbá verjük. Ezután óvatosan hozzákeverjük a sárgáját, majd a lisztet is. A tésztát sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, majd 180 fokon 10-15 perc alatt készre sütjük.
A krémhez 2 dl tejet felrakunk főni, majd a maradék tejben a pudingport, a citrom lereszelt héját és levét, a tojássárgákat, meg a cukrot csomómentesre keverjük. (Én keverés helyett egy tupperwares rázókában szoktam összerázni a pudinghoz valókat.) Mikor felforrt a tej, belekeverjük a pudingos tejet, és folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük. Mikor kihűlt a puding, az előzőleg habosra kikevert margarinhoz keverjük.
Az összeállítás pikóta-krém-piskóta-krém-piskóta-krém sorrendben történik, az utolsó adag krémmel vonjuk be teljesen a tortát, de hagyjunk egy kicsit a díszítéshez is. A tetejéhez a maradék krémet csillagcsöves nyomózsákba töltjük és tetszőleges módon díszítjük a tortát. Majd a citromot is felszeleteljük gerezdekre, vagy vékony cikkekre és a torta tetejére rakosgatjuk.

A 18 cm-es formában készült tortához 3*2 tojásos piskótalapokat sütöttem, a krém hozzávalóit pedig megfeleztem.

2012. április 10., kedd

Fekete-erdő desszert



20 dkg sovány túró
4 csepp vaníliaaroma
1 kk citromlé
2 ek cukor
1 dl joghurt
30 dkg magozott meggybefőtt
4 db babapiskóta vagy ugyanekkora mennyiségű piskótalap
0,5 dl tej
1 kk kakaópor


A túrót villával törjük össze, cseppentsünk bele vaníliaaromát, citromlevet, a cukorral meg a joghurttal keverjük össze. A piskótát tördeljük falatnyi darabokra, s a kakaóval ízesített tejjel öntözzük meg. Üvegkelyhekbe rakosgassuk a kakaós piskótadarabokat. Osszuk el rajta a túrós krémet, végül az egészet koronázzuk meggybefőttel.


A receptet a Desszertek című könyvben találtam.

2012. április 8., vasárnap

Ponty torta

Ezt a tortát a nagybátyám 50. születésnapjára készítettem. Onnan jött az ötlet, hogy nagyon szeret horgászni. Remélem neki is tetszeni fog. :)




Piskótához:
2*8 tojás
2*8 ek cukor
2*8 ek liszt


Krémhez:
2 cs csokis pudingpor
6 dl tej
6 ek cukor
250 g margarin


Bevonáshoz:
saját készítésű fondant (lsd fényképezőgép torta)
fekete ételfesték
ezüst színű lüszter


A tortához 2 db 8 tojásos piskótát sütünk. Először szétválasztjuk a 8 tojás sárgáját és fehérjét, majd a fehérjét a cukorral kemény habbá verjük. Ezután óvatosan hozzákeverjük a sárgákat, majd a lisztet. A tésztát sütőpapírral bélelt gáztepsibe öntjük, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük. A másik adag piskótával is ugyanígy járunk el.
A krémhez kb. 2 dl tejben csomómentesre keverjük a pudingport. Közben a maradék tejet a cukorral feltesszük forrni, majd miután felforrt, hozzákeverjük a pudingot, és mikor már kellően besűrűsödött, levesszük a gázról, és kihűtjük. Eközben a margarint habosra keverjük (ha édesebbre szeretnénk a krémet, akkor keverjünk hozzá kb. 3 ek porcukrot, de azt akár a végén is megtehetjük, amikor már belekevertük a pudingot), majd hozzákeverjük a kihűlt pudingot.
A piskótát egy sablon segítségével körbevágjuk. Először kivágunk a testének 3 lapot, majd külön az uszonyokhoz 2-2 lapot. Először a testét állítjuk össze. Ezt piskóta-krém-piskóta-krém-piskóta-krém sorrendben tesszük. Az utolsó réteg krémmel teljesen kenjük körbe a formát. Ezután kevés fekete ételfestéket belegyúrunk a fondant háromnegyed részébe, de épp csak annyit, h szürke színe legyen. A szürke fondant vékonyra kinyújtjuk, majd befedjük a hal fejét és az oldalát. A farkához a fondant még mielőtt ráhelyeznénk a tortára hústűvel vagy hurkapálcával csíkozzunk be. A pikkelyekhez kicsi pogácsaszaggatóval köröket szaggatunk, majd a hal farkától indulva befedjük a testét. A pikkelyeket vizezzük be ecsettel, és így jól egymáshoz fognak tapadni. Mikor kész a teste, vegyünk le egy csipetet a megmaradt fehér fondantból, amiből a szemét formázzuk meg. A többi fehér fondantba pár csepp fekete ételfestéket keverünk, de csak addig gyúrjuk, míg márványos nem lesz. A halacska három uszonyához szintén krémmel összetapasztjuk a piskótákat, úgy hogy kívül is be legyen vonva, majd a fondant itt is becsíkozzuk hústűvel és ráhelyezzük az uszonyokra. Végül ezeket is vízzel hozzátapasztjuk a törzshöz. 
Utolsó lépésként ecsettel felvisszük az ezüst színű lüsztert a fejen kívül mindenhova.

2012. április 6., péntek

Rácsos sütemény


750 g liszt
2 tojás
fél pohár tejföl
22 dkg zsír/margarin
1 csipet só
30 dkg cukor
másfél cs. sütőpor
+ baracklekvár


A hozzávalókat a lekvár kivételével összegyúrjuk. Az így kapott tészta kétharmadát gáztepsi méretűre nyújtjuk, majd a tepsibe rakjuk. A tésztát megkenjük lekvárral, majd a maradék tésztát szintén kinyújtjuk és egyforma szélességű csíkokat vágunk belőle. A csíkokból a süti tetejére rácsot készítünk, majd 170 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg szép aranybarna színe nem lesz.

2012. április 5., csütörtök

Őszibarackos szelet

Mára egy fincsi gyümölcsös süteményt hoztam. A receptet Dr. Oetker - A sütés öröme című könyvben találtam.


Kevert tésztához:
150 g puha vaj
150 g cukor
1 cs vaníliás cukor
1 csipet só
1 tk citromaroma (elhagyható)
4 tojás
250 g liszt
3 csapott tk sütőpor

Morzsához:
150 g liszt
75 g cukor
1 cs vaníliás cukor
100 g puha vaj

Töltelékhez:
 500 g őszibarack befőtt

Tetejére:
100 g porcukor
3 ek citromlé


A kevert tésztához a puha vajat robotgéppel, a legmagasabb fokozaton habosra keverjük. Apránként belekeverjük a cukrot, a vaníliás cukrot, a citromaromát és a sót. Krémmé keverjük. Egyenként belekeverjük a tojásokat is, mindegyikkel legalább fél percig keverjük. A lisztet összekeverjük a sütőporral, majd átszitáljuk. Két adagban, közepes fokozaton a vajkrémbe keverjük. A tésztát egy sütőpapírral bélelt gáztepsibe simítjuk, majd kirakjuk a felszeletelt őszibarackkal.
A morzsához a lisztet a cukorral, a vaníliás cukorral és a vajjal kézzel szétmorzsoljuk, majd rászórjuk a barackrétegre. Ezután a tepsit betoljuk a sütőbe és 160 fokra előmelegített sütőben kb 50 perc alatt megsütjük.
Közben a porcukrot kikeverjük a citromlében. A süteményt azonnal, még melegen megkenjük a citrommázzal. A tepsit rácsra tesszük, a süteményt hűlni hagyjuk.



2012. április 4., szerda

Zserbó


Tésztához:
40 dkg liszt
1 tojás
5 dkg + 1 kk cukor
20 dkg zsír/margarin
1 dl tej
1 dkg élesztő
csipet só

Töltelékhez:
30 dkg darált dió
20 dkg cukor
egy fél citrom héja
1 cs vaníliás cukor
+ baracklekvár

Mázhoz:
20 dkg porcukor
5 dkg vaj/margarin
2 dkg kakaópor
4 ek forró víz


Először elkészítjük a tölteléket, amihez a diót összekeverjük a cukrokkal és a citromhéjjal.
Majd a tésztához a lisztet, a sót, a cukrot és a zsírt összemorzsoljuk. A tejben az élesztőt egy kk cukorral felfuttatjuk. Ráöntjük a tésztára a tejet és a tojással összegyúrjuk. A tésztát 3 felé osztjuk és 3 lapot nyújtunk belőle.
Az első lap tésztát a gáztepsibe fektetjük, majd megkenjük lekvárral, és rászórjuk a töltelék felét. Ezután megint egy tésztalap jön, majd rá lekvár és töltelék, a tetejére pedig a harmadik lap. A tésztát villával megszurkáljuk, majd 150 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt készre sütjük.
Ha kihűlt a porcukorból, vajból, kakaóporból és forró vízből készült mázzal megkenjük a tetejét, majd hideg helyre rakjuk, hogy megszilárduljon a máz. (Tipp: Ha esetleg nem olvadna fel a forró víztől a vaj, akkor melegítsük össze az egészet gázon.)

2012. április 3., kedd

Non plus ultra


Tésztához:
20 dkg liszt
20 dkg margarin
5 dkg vaníliás cukor
2 tojássárgája
csipet só

Bevonathoz:
20 dkg porcukor
2 tojásfehérje
20 dkg baracklekvár

A lisztből, margarinból, vaníliás cukorból és tojássárgából omlós tésztát gyúrunk, majd fél órára hűtőbe rakjuk. A tésztát vékonyra kinyújtjuk és apró pogácsaszaggatóval kiszúrva, tepsibe rakjuk. A tojásfehérjét a porcukorral és pár csepp citromlével kemény habbá verjük. Kiskanállal mindegyik tésztalapocskára kis halmot rakunk. Középmeleg (kb. 170 fokos) sütőben 10 perc alatt világosra sütjük, majd ha kihűlt, kettőt-kettőt lekvárral összeragasztunk úgy, hogy a hab kívül legyen.

A receptet Horváth Ilona Szakácskönyvében találtam.

2012. április 2., hétfő

Sajtos rúd

Ismét egy sós süteményt hoztam, amit régebben sokszor megsütöttünk Húsvétkor. De mióta megkaptam az ostyasütőmet, a sajtos tallérok átvették a helyét... 


250 g margarin
1 kis doboz tejföl
1 tojás
500 g liszt
2 kk só
1 cs sütőpor
sajt

A margarint a liszttel, sóval és a sütőporral összemorzsoljuk, majd a tojás sárgájával és a tejföllel összegyúrjuk.
A tésztát ujjnyi vastagra kinyújtjuk, megkenjük a tojás fehérjéjével és ráreszeljük a sajtot. Ha kész, derelyevágóval feldaraboljuk és 170 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.


2012. április 1., vasárnap

Sajtos-sonkás muffin

Végre egy nem édes muffin! :) (nem mintha bajom lenne az édességgel, de amint először megkóstoltam ezt egy ismerősnél, azonnal el kellett kérnem a receptet)


9 muffinhoz:
20 dkg finomliszt
2 kk sütőpor
1 csipet reszelt szerecsendió
fél mk só
1 tojás
2 dl tej
6 dkg Rama
10 dkg ementáli sajt
10 dkg sonka

A lisztet a sütőporral, a szerecsendióval és a sóval összeforgatjuk. A tojást kissé felverjük, majd a tejjel és a puha vajjal elhabarjuk. A sonkát apró kockákra vágjuk, a sajtot lereszeljük.
Az így előkészített hozzávalókat fakanállal összekeverjük, majd a kapszlival bélelt közepes muffinsütő mélyedéseit a kétharmadukig megtöltjük ezzel a masszával. Tetejüket egy nedves kanállal kissé elsimogatjuk. Előmelegített sütőben 170 fokon kb. 20 perc alatt készre sütjük. A formában hagyjuk hűlni 5 percig, majd a muffinokat azon melegében tálaljuk.