2012. február 26., vasárnap

Túrós piskóta

Apum kívánságára készítettem hétvégén ezt a sütit. :)


Piskóta:
8 tojás 
8 ek cukor
8 ek liszt

Krém:
1 kg túró
25 dkg margarin
20 dkg porcukor
1 citrom

baracklekvár
csokoládé

Először a piskótához válasszuk külön a tojásfehérjéket a sárgájától, majd a fehérjét 8 ek cukorral verjük kemény habbá. Ehhez hozzákeverjük óvatosan a sárgáját, majd a lisztet is. A tésztát sütőpapírral bélelt gáztepsibe tesszük és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük.
Közben a krémhez a margarint habosra keverjük a porcukorral, majd hozzákeverjük a túrót és a citrom reszelt héját is. 
Miután kihűlt a piskóta és lehúztuk róla a sütőpapírt, a tésztát vékonyan megkenjük baracklekvárral, erre pedig ráhalmozzuk a túrókrémet, majd szép egyenletesen eloszlatjuk. A süti tetejére pedig csokit reszelünk.

2012. február 13., hétfő

Brownie

A tavalyi sikertelen próbálkozás után (amikor kanállal ettem ki a tepsiből a browniet) végre találtam egy könnyen és gyorsan elkészíthető brownie receptet, ami nem mellesleg nagyon finom is :)!!! Az egyetlen probléma, ami a legtöbb sütinél is, hogy kevés volt, és hárman egy délután alatt befaltuk. :D
Az eredeti receptet itt találtam, amin annyit változtattam, hogy kihagytam belőle a chilit és 75%-os csokit használtam.

150 g 70%-os étcsokoládé
165 g vaj
330 g kristálycukor
120 g liszt
45 g kakaópor
2 ek vaníliaaroma
3 db tojás
csipetnyi só
1/4 tk. sütőpor (elhagyható)
4-5 "tekerésnyi" chili 

A sütőt előmelegítjük - 180 fokra sima sütő, 165 fok légkeveréses.
 
A csokoládét a vajjal vízgőz fölött megolvasztjuk, majd hagyjuk kihűlni.
Az egész tojásokat a cukorral jó habosra, fehéredésig keverjük elektromos mixerrel.
Hozzáadjuk a lisztet, kakaóport és a sütőport, jól eldolgozzuk, majd mehet bele a csipet só és a vanília aroma, a chili, végül az olvasztott vajas csokoládé is. Az egészet alaposan eldolgozzuk.

Egy kisméretű tepsit kissé kivajazunk, majd kibéleljük sütőpapírral úgy, hogy a papír túllógjon a tepsi peremén.

A masszát a tepsibe töltjük és pontosan 20 percig sütjük, majd a sütőből azonnal kivesszük, hagyjuk langyosra hűlni, sütőpapírral együtt kiemeljük és kockákra szeljük. Vaníliafagyival az igazi.

tepsi mérete: 30x20 cm


2012. február 6., hétfő

Puncsos sütemény

Tésztához:
50 dkg liszt
1 cs sütőpor
25 dkg vaj/margarin
20 dkg cukor
2 tojássárgája
4,5 dl tej

Krémhez:
10 dkg vaj/margarin
10 dkg cukor
3-3 ek rum, baracklekvár és kakaópor

Tetejére:
4 tojásfehérje
20 dkg cukor
kakaópor

A tésztához a lisztet és a sütőport a vajjal elmorzsoljuk, majd a cukorral, a tojások sárgájával és 1,5 dl tejjel összegyúrjuk. Lisztezett deszkán 3 db, kb. 30x30 cm-es lappá nyújtjuk, és sütőpapírral bélelt tepsiben, előmelegített sütőben, egyenként kb. 12 percig sütjük. Ha kihűltek, az egyiket összetörjük és a maradék tejjel leforrázzuk. A krémhez a vajat a cukorral habosra keverjük, a rummal, a baracklekvárral és a kakaóporral ízesítjük, majd az előzőekhez adjuk. A krémet a két tésztalap közé kenjük. A tetejére a habbá vert tojásfehérjét vízgőzre állítjuk, és a cukorral 4-5 percig tovább verjük, a tésztára kenjük, majd kakaóporral megszórjuk.

A receptet a Sütemények könyvében találtam.



2012. február 4., szombat

Szakállas pogácsa

Mivel édesszájú nálunk az egész család, ezért legtöbbször vmilyen krémes sütit vagy édességet készítek. De néha már túl sok a jóból, így előkerülnek a jobbnál jobb sós harapnivalók. Most a Szakállas pogácsára esett a választásom, aminek a receptjét a Sütemények könyvében találtam.




Tésztához:
18 dkg reszelt sajt
36 dkg vaj
6 ek tej
3 tojássárgája
60 dkg liszt



Tetejére:
3 tojásfehérje


Töltelékhez:
10 dkg vaj
20 dkg krémsajt
3-4 ek tejföl

reszelt szerecsendió
20-25 dkg reszelt sajt


A vajat morzsoljuk el a liszttel, majd a többi hozzávalóval dolgozzuk alaposan össze. Lisztezett deszkán nyújtsuk 3-4 mm vastagra, és szúrjunk ki belőle kb. 3 cm átmérőjű kis korongokat. A tetejüket kenjük meg tojásfehérjével, majd sütőpapírral borított tepsire sorakoztatva, előmelegített sütőben 180°C-os sütőben 8-10 perc alatt süssük őket szép pirosra.
A töltelékhez a puha vajat keverjük simára a krémsajttal és annyi tejföllel, hogy jól kenhető, sűrű krémet kapjunk. Ízesítsük sóval és reszelt szerecsendióval. A krémmel tapasszunk össze 1-1 tésztakorongot, s forgassuk meg őket reszelt sajtban.

2012. február 2., csütörtök

Madártej


1,5 l tej
4 tojás
1 púpos ek liszt
15 dkg kristálycukor
1 cs vaníliás cukor

A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjékből 3 ek cukorral kemény habot verünk.1 l tejet felforralunk és a kemény habot evőkanállal beleszaggatjuk, egyszerre csak négyet-ötöt, hogy elférjenek. A galuskákat 1 percig főzzük, majd óvatosan megfordítjuk és a még egy percig főzzük. Lyukacsos kanállal tányérra szedjük. Ily módon az összes habból galuskát készítünk.
A tojások sárgáját kikeverjük a maradék kristálycukorral, vaníliás cukorral és a liszttel, majd fölengedjük a maradék, 0,5 l tejjel, valamint rászűrjük a galuskák főzéséhez használt tejet is. Lassú tűzön kevergetve krémmé főzzük.
Megvárjuk, míg a krém kihűl, ekkor egy nagyobb üvegtálba öntjük, és a tetejére rakosgatjuk a habgaluskákat. Fogyasztás előtt néhány órára hűtőbe tesszük.